Kažimír nie je optimistom, pokiaľ ide o dohodu s Gréckom

Podľa neho ak sa rozdiely medzi jednotlivými návrhmi doteraz nepodarilo preklenúť, nevyriešia sa zrejme ani teraz

Minister financií SR Peter Kažimír nie je príliš optimistom, pokiaľ ide o skorú dohodu s Gréckom. “Nie som optimistom v tom, že by sme sa mohli dnes dohodnúť. Ale, opakujem, zázraky sa vždy dejú,“ povedal Kažimír vo štvrtok pred rokovaním Euroskupiny. Podľa neho je jasný pohľad inštitúcií, ako by to mohlo byť a je tu aj návrh z gréckej strany, ako by to malo byť podľa nich. “A sú tam rozdiely. Ak sa tieto rozdiely nedokázali preklenúť za posledné dni, týždne, noci, tak hovoriť o tom, že sa to vyrieši teraz za posledné dve hodiny, je podľa mňa dosť optimistické,“ dodal Kažimír.

Ako informovala vo štvrtok agentúra Reuters, Grécko podľa predstaviteľa gréckej vlády trvá na svojom návrhu reforiem. Ten poslalo veriteľom tento týždeň a bude obraňovať jeho modifikovanú verziu v snahe dosiahnuť dohodu o poskytnutí pomoci. Toto vyjadrenie naznačuje, že Atény na schôdzke ministrov financií eurozóny a lídrov Európskej únie predkladajú svoj vlastný návrh, ktorý čelí návrhu zo strany EÚ a Medzinárodného menového fondu.

„Grécka strana zotrváva na svojich návrhoch, ktoré sa uznali za základ pre diskusie pred niekoľkými dňami,“ povedal vládny predstaviteľ. „Grécka vláda prejavuje zodpovednosť a ochotu dosiahnuť riešenie,“ dodal. Predstaviteľ eurozóny však vo štvrtok povedal, že ministri financií Európskej menovej únie budú pracovať na dohode o poskytnutí financií výmenou za reformy na báze návrhu zo strany veriteľských inštitúcií, keďže vyjednávania s Aténami neviedli k dohode.

Súvisiace články

Aktuálne správy