Grécko a inštitúcie predložili Euroskupine protichodné návrhy

Ministrov financií eurozóny čakajú na dnešnej schôdzi dva protichodné návrhy na vyriešenie gréckej krízy. Grécky premiér Alexis Tsipras sa totiž ani dnes na rokovaniach s predstaviteľmi tzv. inštitúcií nedohodol na kompromisnom návrhu. Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.
Trojica inštitúcií: Európska komisia (EK), Európska centrálna banka (ECB) a Medzinárodný menový fond (MMF) následne jednomyseľne schválili súbor dokumentov, ktoré poslali ministrom, aby ich posúdili ako základ pre dohodu napriek tomu, že ich Grécko neakceptovalo. Uviedol to nemenovaný predstaviteľ Európskej únie (EÚ). A podľa zdroja z gréckej vlády Grécko zas poslalo ministrom vlastné návrhy.
Veritelia pritom dali Tsiprasovi ultimátum dnes do 11. hodiny SELČ, aby im predložil dôveryhodný plán reforiem, a upozornili ho, že v opačnom prípade pošlú ministrom financií, tzv. Euroskupine, vlastnú verziu.
Situácia okolo Grécka sa tak pred dnešným summitom lídrov EÚ, ktorý mal byť venovaný migrácii a opätovnému prerokovaniu podmienok členstva Británie v EÚ, ešte viac zdramatizovala.
Grécky zdroj povedal, že Atény stoja za návrhom, ktorý predložili v pondelok (22.6.). Šéfovia inštitúcií však požiadali Tsiprasa, aby vypracoval nový prijateľnejší návrh reforiem, v ktorom sa nebude spoliehať len na zvýšenie rozpočtových príjmov, ale bude zahŕňať aj zníženie výdavkov štátu.
Grécky premiér ale odmieta pristúpiť na kompromis pri kľúčových reformách dôchodkového systému, pracovného trhu, platov a daní, keďže jeho ľavicová strana Syriza ich označila za „červenú čiaru“, ktorú neprekročí.

Súvisiace články

Aktuálne správy