Čo vlastne ponúklo Grécko: Tsiprasovi zostáva posledných 48 hodín

, ČTK;Bloomberg;patria Foto: SITA

Európski lídri sa dohodli a dávajú gréckemu premiérovi Alexis Tsiprasovi 48 hodín na to, aby urobil konečnú bodku za niekoľkomesačnom utrpení a presvedčil a vysvetlil veriteľom ponúkané úpravy gréckeho dôchodkového systému a zmeny v DPH, ktoré prichádzajú doslova za päť minút dvanásť formou nového konečne realistického návrhu.

Krajiny eurozóny sa včera konečne zhodli na tom, že Grécko prišlo s návrhom, ktorý je možné brať ako realistický s nádejou na dohodu. Obe strany sa dohodli, že ešte vygradujú svoje úsilie o dosiahnutie dohody aj na technickej úrovni v súlade s politickou dohodou tak, aby lídri oboch strán mohli v stredu oznámiť prielom a do konca týždňa dohodu podpísať.

Na nový návrh reagovali výnosy gréckych bondov, ktoré sa prepadli. Napríklad výnos dvojročného štátneho dlhopisu sa dnes ráno ponúka s výnosom 24,46 %, ešte minulú stredu sa obchodoval s výnosom vyše 30 %. Výnos desaťročného dlhopisu spadol na 11,37 %, keď minulý týždeň bol ešte na úrovniach okolo 13 %. Veľmi intenzívne rokovania pokračujú, investori sú v strehu, ale prvé známky uvoľnenia vystresovanej situácie sme už mohli pozorovať. Viac ako polovica investorov sa podľa prieskumu banky Barclays domnieva, že prípadný odchod Grécka z eurozóny, takzvaný Grexit, by svetové finančné trhy príliš neovplyvnil. Krajina je malá a zaviedla si ochranné opatrenia, ktoré by mali obmedziť šírenie výkyvov, myslia si respondenti.

Čo Gréci ponúkli?
Grécka vláda vo svojom najnovšom návrhu medzinárodným veriteľom v snahe dosiahnuť úverovú dohodu navrhuje presunúť väčšinu položiek do základnej sadzby dane z pridanej hodnoty vo výške 23 percent a zároveň postupne zvýšiť hranicu veku pre odchod do dôchodku až na 67 rokov. Informoval o tom na svojom serveri grécky denník Ethnos. Prevod do základnej sadzby nemá ale zahŕňať elektrickú energiu alebo základné potraviny, ktoré majú ďalej byť zdaňované len 13 percentami. Lieky, knihy alebo vstupenky do divadla majú byť zaťažené naďalej len šiestimi percentami DPH.

Zmeny v penzijnom systéme
Okrem zvýšenia hranice veku odchodu do dôchodku z priemerných 63 rokov u mužov a 59 rokov u žien majú Atény od začiatku budúceho roka tiež obmedzovať možnosť odchodu do predčasného dôchodku zrušením mnohých výnimiek. Znížené majú byť aj doplnkové dôchodky nad 1000 eur mesačne, ktoré sú ale pomerne vzácne. Grécky minister hospodárstva Jorgos Stathakis podľa agentúry Reuters povedal, že Atény chcú zaviesť novú daň pre podniky a pre bohatých. Zároveň tvrdil, že vláda premiéra Alexisa Tsiprasa dokázala neprekročiť limity, ktoré si stanovila, pretože nepristupuje k znižovaniu dôchodkov alebo platov štátnych zamestnancov. Zároveň sa tiež nemá zdražovať elektrina.

Áno pre rozpočtový prebytok
Grécka vláda podľa Stathakisa tiež súhlasí s tým, aby primárny rozpočtový prebytok tento rok dosiahol jedno percento hrubého domáceho produktu, budúci rok dve percentá a v roku 2017 tri. Hoci sa kabinetu ovládanom predovšetkým ľavicovou formáciou SYRIZA nepodarilo presadiť vyjednávanie o škrtnutí ďalšieho gréckeho zahraničného dlhu, podľa Stathakisa bude táto otázka na programe rokovaní v najbližších mesiacoch.

Podľa ďalších zdrojov by grécka opatrenia mali vyniesť tento rok 2,7 miliardy eur a v budúcom roku 5,2 miliardy. Najväčšou zmenou má byť zvýšenie odvodov na dôchodkové zabezpečenie o 3,9 percenta, čo by v budúcom roku malo ušetriť penzijnému systému 800 miliónov eur.

Navrhovanú kombináciu úspor v dôchodkovom systéme a vyšších príjmov z daní z pridanej hodnoty predstavitelia krajín platiacich eurom predbežne prijali kladne. Ak grécky návrh uspokojí aj odborníkov na technickej úrovni, potom vraj možno ešte tento týždeň čakať dohodu, o ktorej sa rokuje celé mesiace a ktorá je predpokladom uvoľnenie ďalších peňazí Grécku v rámci zahraničnej finančnej pomoci.

"Európania" sú spokojní
Predseda Európskej rady Donald Tusk vyhlásil, že návrhy, ktorý Atény v posledných hodinách predložili v snahe nájsť cestu z dlhovej krízy, sú prvými skutočnými, teda vážne mieneným návrhom za niekoľko týždňov. Veriteľské inštitúcie, teda Medzinárodný menový fond, Európska centrálna banka a Európska komisia, včera vo svojom prvom rýchlom zhodnotení podľa šéfa takzvanej euroskupiny, Jeroena Dijsselbloema z Holandska, označili gréckej podklady za "široké a komplexné". Bude ale potrebné ich ešte podrobnejšie posúdiť. Do úspešného konca by sa to všetko dalo stihnúť ešte tento týždeň.

ELA až do roztrhania
Európska centrálna banka tretíkrát za posledných niekoľko dní zvýšila limit núdzového financovania gréckeho bankového sektora. Núdzové financovanie je pre grécke banky jedinou náhradou za odliv vkladov, ktorý podľa denníka Kathimerini počas minulého týždňa presiahol päť miliárd eur.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy