Kúpa akcií Erste maďarskou vládou sa posúva na neskôr

Kúpu podľa štátneho tajomníka maďarského ministerstva hospodárstva Gábora Orbána komplikuje viacero okolností.

Maďarská vláda neočakáva, že by uzavrela nákup akcií spoločnosti Erste Group vo výške 15 % do jesene. Transakcia sa oneskorí vzhľadom na viaceré ťažkosti. Informoval o tom štátny tajomník maďarského ministerstva hospodárstva Gábor Orbán.

Maďarská vláda a Európska banka pre obnovu a rozvoj (EBOR) vo februári odsúhlasili, že odkúpia podiely v celkovej hodnote 30 %. Celá dohoda sa mala uzatvoriť v júni. „Nemohli sme sa držať pôvodného časového plánu,“ povedal Orbán. „Transakcia sa neuzavrie v týždni, ktorý ešte ostáva,“ dodal. Na túto akvizíciu vláda vyčlenila 15 mld. maďarských forintov (HUF). Podľa jeho slov situáciu komplikuje viacero okolností. Ide o znižovanie bankovej dane od roku 2016, taktiež riešenie sporu s neoprávneným nárastom nákladov spojených s úvermi a taktiež transakcia medzi Erste a Citigroup. Erste sa chystá kúpiť časť maďarských aktív spoločnosti Citigroup.

Skupina Erste pôsobí aj na Slovensku. Po podpise zmluvy medzi Ministerstvom financií SR a Erste Bank o predaji majoritného balíka akcií Slovenskej sporiteľne sa táto spoločnosť začlenila do finančnej skupiny Erste. Predaj akcií sa uskutočnil v januári 2001. Slovenská sporiteľňa je najväčšia slovenská banka.

(1 EUR = 310,83 HUF)

Súvisiace články

Aktuálne správy