Ukrajina zaplatí za zimný balík plynu približne 1,5 miliardy USD

Ukrajina by mala zaplatiť za dodávky plynu počas zimných mesiacov približne 1,5 miliardy USD (1,33 miliardy eur). Vyplýva to zo zápisnice zo stretnutia Rady Európskej únie, do ktorej sa podarilo nahliadnuť agentúre Reuters.
Podľa nemeckej zápisnice zo zasadania 8. júna, podpredseda Európskej komisie pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič Radu informoval, že množstvo plynu, ktoré má momentálne Ukrajina uskladnené v zásobníkoch, nie je dostatočné na pokrytie jej zimnej spotreby.
Ukrajina v máji požiadala Rusko o predĺženie zľavy z ceny za dodávku ruského plynu do konca tohto roka. Ukrajina v súčasnosti platí ruskému plynárenskému koncernu Gazprom za 1000 kubických metrov (m3) plynu 248 USD.
Rusko vlani pre spory o ceny a dlhy za predchádzajúce dodávky zastavilo v júni 2014 transport plynu na Ukrajinu. Obnovilo ho až po podpísaní dohody, ktorú medzi Kyjevom a Moskvou sprostredkoval Brusel a týkala sa tzv. zimných dodávok, do marca 2015. Jej súčasťou bola tiež zľava na plyn.
Moskva následne koncom marca 2015, keď sa platnosť zimného balíka končila, predĺžila zľavu, ktorá predstavuje 100 USD na 1000 m3, o tri mesiace, teda do konca júna. A Kyjev by chcel, aby táto zľava platila aj naďalej.

Súvisiace články

Aktuálne správy