EÚ predstavila plán prehĺbenia menovej únie

Najvyšší predstavitelia inštitúcií EÚ chcú presadiť zmeny najneskôr do roku 2025

Päť najvyšších predstaviteľov inštitúcií EÚ v pondelok predstavilo návrh na ďalšie prehĺbenie hospodárskej a menovej únie (HMÚ). O pláne budú rokovať lídri členských štátov tento týždeň na summite EÚ. S dokončením zmien sa počíta najneskôr v roku 2025. Správu pod názvom „Dobudovanie hospodárskej a menovej únie v Európe“ vypracoval predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker v spolupráci s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom, predsedom skupiny ministrov financií členských štátov eurozóny Jeroenom Dijsselbloemom, prezidentom Európskej centrálnej banky Mariom Draghim a predsedom Európskeho parlamentu Martinom Schulzom.

Podľa dokumentu sa majú krajiny do leta 2017 opierať o existujúce pravidlá s cieľom zabezpečiť zodpovedné hospodárenie na úrovni štátov aj celej eurozóny. V druhej fáze „dobudovania HMÚ“ sa počíta s vytvorením záväznejších kritérií, ktoré by „mohli dostať charakter právneho predpisu“. Na jar 2017 má komisia zverejniť hodnotiacu správu o pokroku a navrhnúť ďalšie opatrenia.

V prvej fáze lídri európskych inštitúcií vyzývajú na dobudovanie bankovej únie a posilnenie Európskeho výboru pre systémové riziká. Počíta sa tiež s vytvorením novej poradnej Európskej fiškálnej rady s úlohou nezávisle posudzovať plnenie rozpočtových cieľov. Jej odporúčania by sa mali premietnuť do rozhodnutí Európskej komisie. Do európskych zmlúv sa majú tiež začleniť opatrenia, ktoré únia prijala na základe medzivládnych dohôd v reakcii na nedávnu ekonomickú krízu. Dokument ďalej vyzýva na urýchlenú dohodu o financovaní Spoločného rezolučného fondu s cieľom zabezpečiť, aby bol mechanizmus na riešenie bankových kríz plne funkčný k 1. januáru 2016.

Súvisiace články

Aktuálne správy