Najdrahší cyklopretek sveta: Koľko stojí Tour de France a koľko zarobia víťazi

, E15 Foto: SITA

Už na budúcu sobotu odštartuje 102. ročník Tour de France, najslávnejší a tiež najnákladnejší cyklistický pretek sveta. Na cyklistov čaká 21 etáp, štartuje sa v holandskom Utrechte a končí sa tradične v Paríži, kam pelotón dorazí v nedeľu 26. júla.

Tour de France je najsledovanejším pretekom sveta, čo je tiež dôvod, prečo sa v ňom „točí“ najviac peňazí zo všetkých cyklistických pretekov. Jeho sledovanosť je porovnateľná s olympijskými hrami či futbalovým svetovým šampionátom.

Tour de France organizuje spoločnosť Amaury Sport Organisation (ASO), náklady dosahujú vyššie sto miliónov eur. Polovica je hradená z predaja televíznych práv, 40 percent pokrývajú sponzori a zvyšných 10 percent rozpočtu je pokryté z poplatkov, ktoré platia mestá, kde pretek prebieha.

Hostiť úvodný prológ a druhú etapu, ktoré sa každý rok konajú na inom mieste, je pre usporiadateľské mesto finančne nesmierne výhodné, ako dokazuje aj výška odvodu, ktorú Utrecht zaplatí organizátorom pretekov. Spoločnosť ASO dostane od mesta štyri milióny eur. Keď závod v roku 2010 štartoval v Holandsku naposledy, zaplatil Rotterdam usporiadateľom 2,5 milióna eur.

Tým ale náklady pre mestá nekončia. Podmienkou je, že v Utrechte musí byť vytvorené v blízkosti štartu etapy parkovisko pre dvetisíc automobilov, mesto zaťažia aj náklady na zaistenie bezpečnosti a bezletovej zóny nad trasou etapy a tiež je potrebné vytvoriť tri kilometre bariér pozdĺž trasy pretekov. Koľko opatrenia budú stáť, Utrecht nezverejnil.

 Odmeny cyklistom (v tisícoch eur)
 preteky  Giro d'Italia Tour de France
 celková dotácia  1378  2000
 konečný víťaz  200  450
 víťaz etapy 11 22,5

V minulom roku Tour de France štartovala v Yorkshire, konkrétne v Town Hall of Leeds. Podľa správy BBC celá organizácia prvých dvoch etáp vyšla asi na 25 miliónov eur vrátane poplatku ASO. Investícia sa bohato vyplatila. Sledovať pelotón naživo dorazili cez tri milióny divákov a celkový výnos mal presiahnuť sto miliónov eur.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy