Grécka vláda sľúbila ústupky, niektoré opatrenia veriteľov odmieta

Grécka ľavicová vláda sľúbila, že na pondelkovom (22.6.) stretnutí s veriteľmi ponúkne ďalšie ústupky, aby uvoľnila ďalší balík finančnej pomoci. No naďalej odmieta niektoré úsporné návrhy. Informovala o tom agentúra Reuters.
Grécke banky, ktoré denne prichádzajú o miliardy eur vyberaných obyvateľstvom z účtov, sú závislé od infúzií Európskej centrálnej banky (ECB). Vzhľadom na to nie je vylúčené, že v prípade neúspešných pondelkových rokovaní bude musieť vláda zaviesť kontrolu toku kapitálu už o niekoľko dní.
Hoci Grécko stále odoláva návrhom na zníženie dôchodkov a zvýšenie daní, jeho lídri považujú dohodu za možnú. Tým by sa otvorila cesta pre uvoľnenie pomoci v hodnote 7,2 miliardy eur od ECB a Medzinárodného menového fondu. Predstavitelia EÚ však po mesiacoch neplodných rokovaní strácajú s Gréckom trpezlivosť.
Minister financií Janis Varufakis v stĺpčeku pre nedeľné vydanie denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung sľúbil, že Grécko je pripravené k ústretovému kroku, podrobnosti ale neuviedol. „Naša strana príde do Bruselu s odhodlaním ponúknuť kompromisy, no za predpokladu, že sa od nás nebude žiadať to, čo robila predchádzajúca vláda: akceptovať nové úvery za podmienok, ktoré ponúkajú Grécku len minimálnu nádej na splatenie dlhov.“
Euroskupina sa má stretnúť v pondelok dopoludnia a rokovanie s gréckym premiérom Alexisom Tsiprasom je naplánované na popoludnie.

Súvisiace články

Aktuálne správy