Ruská priemyselná produkcia klesla v máji o 5,5 %

Produkcia zrýchlila tempo medziročného prepadu z aprílových 4,5 %

Ruská priemyselná produkcia v máji klesla o 5,5 %. Prepadla sa najviac od októbra 2009, pričom tempo medziročného poklesu zrýchlila z aprílových 4,5 %. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnil v utorok štatistický úrad krajiny. Mimoriadne hlbokému prepadu na úrovni 8,3 % čelilo spracovateľské odvetvie, keď oslabila najmä produkcia strojov, spotrebných tovarov a automobilov. V súlade s trendmi z posledných mesiacov naopak pokračovala v raste produkcia určitých druhov potravín, ktorých dovoz podlieha v Rusku embargu zavedenému ako odveta za sankcie Západu pre postoj Moskvy v ukrajinskej kríze.

Pokles domáceho dopytu má evidentne negatívny vplyv na ponukovú stránku ekonomiky a tento trend bude pokračovať, uviedol Dmitrij Polevoj, hlavný ekonóm ING Bank pre Rusko a krajiny Spoločenstva nezávislých štátov (CIS). „(Hodnotenie) ruskej centrálnej banky, ktorá naďalej eviduje významné riziká spomalenia ekonomiky, je v tomto zmysle úplne správne,“ dodal ekonóm.

Ruská centrálna banka v pondelok znížila základnú úrokovú sadzbu o 1 percentuálny bod na 11,5 %. Guvernérka banky Elvira Nabiullina uviedla, že pokles ekonomiky zatiaľ nedosiahol dno a obnovenie rastu možno očakávať zhruba v polovici budúceho roka.

Súvisiace články

Aktuálne správy