Grécko nemá inú možnosť, len urobiť ťažké rozhodnutia

Ak chce Grécko získať ďalšie úvery a zabrániť hroziacej platobnej neschopnosti, nemá inú možnosť, ako urobiť ťažké rozhodnutia vyžadované medzinárodnými veriteľmi. Povedal to pre dnešné vydanie fínskeho denníka Helsingin Sanomat predseda Euroskupiny (neformálneho združenia ministrov financií eurozóny) Jeroen Dijsselbloem. Informovala o tom agentúra Reuters.
„Ak grécka vláda neprijme fakt, že jednoduché riešenia neexistujú a že je nutné urobiť ťažké rozhodnutia, zostane bez pomoci. Nemôžeme Grécku pomôcť, ak si ani samotné Grécko pomôcť nechce,“ povedal Dijsselbloem.
Šéf Euroskupiny dodal, že ešte stále je možnosť dosiahnuť dohodu v adekvátnom čase na to, aby sa do konca júna uvoľnila finančná pomoc pre Grécko. Podľa neho sú veritelia aj naďalej otvorení rokovaniam, ale v prípade, že Atény prídu s ekonomicky rozumnými návrhmi. Ako dodal, politické rozhodnutie môže padnúť aj zajtra, no iba vtedy, ak bude vychádzať z podmienok, ktoré Grécku do budúcnosti zaručia finančnú nezávislosť.
Situácia Grécka sa pritom v posledných dňoch výrazne zhoršila. Najskôr predseda Európskej rady Donald Tusk varoval vládu v Aténach, aby prestala hazardovať s budúcnosťou svojej krajiny a následne zástupcovia Medzinárodného menového fondu (MMF) opustili rokovania o riešení gréckej krízy v Bruseli a odleteli do Washingtonu. Dôvodom boli podľa MMF pretrvávajúce veľké názorové rozdiely medzi veriteľmi a gréckou stranou. Grécko musí pritom do konca júna splatiť MMF úver vo výške takmer 1,6 miliardy eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy