Počet nových nezamestnaných v USA mierne stúpol

Počet nových nezamestnaných Američanov žiadajúcich o štátne dávky sa v týždni končiacom sa 6. júna zvýšil o 2 tis. na sezónne upravených 279 tisíc

Počet nových nezamestnaných Američanov žiadajúcich o štátnu podporu sa minulý týždeň zvýšil mierne viac, ako sa očakávalo, ale zostal na úrovni, ktorá korešponduje so zlepšovaním situácie na trhu práce. Počet nových nezamestnaných žiadajúcich o štátne dávky v týždni končiacom sa 6. júna stúpol o 2 tis. na sezónne upravených 279 tisíc. Informovalo o tom vo štvrtok americké ministerstvo práce.
Išlo už o štrnásty týždeň po sebe, keď počet nových nezamestnaných v USA je nižší ako 300 tis., čo sa zvyčajne považuje sa znak zlepšovania trhu práce. Ekonómovia, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, odhadovali, že počet nových nezamestnaných sa v uplynulom týždni zvýši na 277 tisíc. Revidované údaje ukázali, že v predchádzajúcom týždni bolo o tisíc nových nezamestnaných viac, ako sa pôvodne odhadovalo.

Štvortýždňový priemerný počet nových nezamestnaných, ktorý sa považuje za lepší ukazovateľ trendov na trhu práce, stúpol o 3 750 na 278 750. Podľa minulotýždňovej vládnej správy v ekonomike USA v máji pribudlo 280 tis. nových pracovných miest po tom, ako sa v apríli v krajine vytvorilo 221 tis. nových pracovných pozícií.

Súvisiace články

Aktuálne správy