Britská vláda predala zvyšné akcie Royal Mail

Za 15-percentný podiel v Britskej kráľovskej pošte získala vláda 750 mil. GBP

Britská vláda predala 15-percentný podiel v spoločnosti Britská kráľovská pošta (Royal Mail) za 750 mil. libier (GBP). Zavŕšila tým privatizáciu spoločnosti, ktorá bola do roku 2013 v stopercentnom vlastníctve štátu. Prvú polovicu 30-percentného balíka akcií vláda predala v roku 2013 za cenu 330 pencí za kus. Privatizáciu v tom čase kritizovali opozícia a odbory, podľa ktorých vláda predávala akcie spoločnosti s 500-ročnou tradíciou príliš lacno. V stredajšej aukcii utŕžil štát za jednu akciu Royal Mail 500 pencí.

Štátny tajomník pre podnikanie Sajid Javid označil privatizáciu za výhodnú z pohľadu daňových poplatníkov. „Royal Mail preukázala, že dokáže prosperovať v súkromnom sektore,“ uviedol. Ako dodal, spoločnosť teraz dokáže získať prístup k financovaniu, ktoré potrebuje, aby sa dokázala prispôsobiť zmenám na poštovom trhu. Vláda podľa neho nevidela žiaden politický dôvod, aby si v spoločnosti nechala svoj zostávajúci podiel.

V rámci prvej vlny privatizácia získali 10 % akcií Royal Mail jej zamestnanci. Minister financií George Osborne v stredu uviedol, že vláda zamestnancom dodatočne poskytne ešte 1 % akcií.

(1 EUR = 0,7284 GBP)

Súvisiace články

Aktuálne správy