Spotrebiteľské ceny vo Francúzsku vzrástli v máji o 0,3 %

Miera medziročnej spotrebiteľskej inflácie vo Francúzsku sa v máji vyšplhala na 0,3 %, medzimesačne sa ceny zvýšili o 0,2 %

Miera medziročnej spotrebiteľskej inflácie vo Francúzsku sa v máji vyšplhala na 0,3 %. Je tak najvyššia za uplynulých šesť mesiacov. Ukázal to harmonizovaný index EÚ (HICP), ktorého hodnoty vo štvrtok zverejnil francúzsky štatistický úrad INSEE. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom sa spotrebiteľské ceny v krajine zvýšili o 0,2 %. Obidva údaje sú v súlade s očakávaniami analytikov, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters.

Francúzska základná inflácia, ktorá nezahŕňa najvolatilnejšie spotrebiteľské ceny, daňové opatrenia a ceny vo verejnom sektore, stúpla v máji medziročne na 0,6 %, čo je najvyššia hodnota od februára 2014. Najvýraznejšia deflácia podľa HICP bola vo Francúzsku v júli 2009, keď ceny klesli o 0,8 %. Naopak najvýraznejšia inflácia v krajine bola v júli 2008, keď rast spotrebiteľských cien podľa HICP dosiahol 4 %. Databáza INSEE siaha do roku 1991.

Súvisiace články

Aktuálne správy