NBS pristúpila k zmluve o medzinárodnej výmene informácií

Zmluva prehĺbi medzinárodnú spoluprácu v oblasti dohľadu a prispeje k ochrane spotrebiteľov

Národná banka Slovenska (NBS) pristúpila k zmluve o medzinárodnej spolupráci a výmene informácií v oblasti dohľadu nad poisťovníctvom. Oznámil to predseda výkonného výboru Medzinárodnej asociácie orgánov dohľadu nad poisťovníctvom (International Association of Insurance Supervisors – IAIS) Felix Hufeld. Od júna 2009, keď k tomuto memorandu pristúpila prvá jurisdikcia, sa počet jeho signatárov podľa neho výrazne zvýšil. V súčasnosti združuje 54 signatárov, čo predstavuje takmer 64 % celosvetového objemu poistného.

Memorandum predstavuje globálny rámec pre spoluprácu a výmenu informácií medzi orgánmi dohľadu nad poisťovníctvom. Stanovujú sa v ňom minimálne štandardy, ktoré musia signatári spĺňať, pričom všetci žiadatelia o členstvo podliehajú preskúmaniu a schváleniu nezávislým tímom členov medzinárodnej asociácie. Vďaka pristúpeniu k memorandu si orgány dohľadu môžu vymieňať potrebné informácie a spolupracovať s ostatnými signatármi, čím prispievajú k finančnej stabilite a riadnemu dohľadu nad cezhraničnými poistnými operáciami v prospech ochrany spotrebiteľov.

Národná banka Slovenska je nezávislou centrálnou bankou Slovenskej republiky. Od 1. januára 2009, teda odo dňa zavedenia eura v Slovenskej republike, sa stala súčasťou eurosystému, ktorý tvorí systém centrálneho bankovníctva eurozóny v rámci európskeho systému centrálnych bánk. Hlavným cieľom NBS je udržiavanie cenovej stability. Za tým účelom plní NBS úlohy v oblasti menovej politiky, devízových operácií a riadenia rezerv, vydávania eurových bankoviek a mincí, platobného styku, štatistiky, medzinárodnej spolupráce, spolupráce a podpory medzi centrálnymi bankami, ako aj v oblasti finančnej stability eurozóny, taktiež má dohľad nad finančným trhom.

Súvisiace články

Aktuálne správy