Medziročný rast tržieb v priemysle spomalil na 5 %

Medzimesačne v apríli oproti marcu tržby v priemysle na Slovensku klesli o 2,1 %.

Medziročný rast tržieb v priemysle na Slovensku spomalil z marcových 12,1 % na aprílových 5 %. Podobné spomalenie naznačovali už aj zverejnené výsledky priemyselnej produkcie. Za aprílovým rastom tržieb stáli rastúce tržby v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 22,4 %, ťažbe a dobývaní o 7,4 %, dodávke vody, čistení a odvode odpadových vôd, odpadoch a službách odstraňovania odpadov o 4,4 % a v priemyselnej výrobe o 2,3 %. Medzimesačne v apríli oproti marcu tržby v priemysle klesli o 2,1 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR.

V rámci samotnej priemyselnej výroby rástli v apríli na medziročnej báze najmä tržby vo výrobe dopravných prostriedkov o 6,3 %, výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov o 21,3 %, výrobe elektrických zariadení o 15,5 % a vo výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 2,6 %. Tržby klesli hlavne vo výrobe počítačových, elektronických a optických výrobkov o 18,3 % a vo výrobe potravín, nápojov a tabakových výrobkov o 8,3 %.

Z ostatných sektorov hospodárstva evidovali štatistici pokračujúci medziročný rast tržieb v stavebníctve, ktoré sa zvýšili o 10,5 %, medzimesačne však klesli až o 5 %. V doprave a skladovaní tržby medziročne rástli o 1,1 % a zaznamenali rast aj na medzimesačnej báze o 2,6 %. Tržby v informačných a komunikačných činnostiach medziročne stúpli o 1,3 %, kým v apríli oproti marcu boli nižšie o 0,9 %. Vo vybraných trhových službách sa oproti vlaňajšiemu aprílu tržby zvýšili o 4,3 %, keď medzimesačne stúpli iba minimálne o 0,1 %.

Za celé prvé štyri mesiace tohto roka sa celkové tržby v priemysle zvýšili o 6,8 %. Ešte lepší vývoj zaznamenali stavebné podniky, ktorých tržby za prvé štyri mesiace tohto roka v priemere medziročne rástli o 12,6 %. V doprave a skladovaní oproti prvým štyrom mesiacom vlaňajška tržby vzrástli o 5,5 %, v informačných a komunikačných činnostiach o 1,3 a vo vybraných trhových službách sa zvýšili o 4,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy