Živé bankomaty: Konečne nadišiel čas rozísť sa s vašou bankou

, CNN Money Foto: SITA; YT/LaunchConf

Nie, „bankovanie“ skutočne nie je pre každého, účty v bankách nemá asi polovica sveta. Ľudia sú príliš chudobní, žijú príliš ďaleko od banky alebo nemajú požadovanú dokumentáciu. Nový startup Abra posúva bankovníctvo bližšie k zákazníkom, navyše úplne zo svojho prístupu vynecháva skutočné banky.

S riešením Abra máte všetky vaše bankové záležitosti vo svojom telefóne. Môžete si vybrať peniaze, urobiť vklad v hotovosti alebo poslať peniaze pomocou aplikácie. Nepotrebujete už žiadne bankomaty ani pobočky bánk. Služba sa od podobných inovácií, ako je napríklad Venmo, PayPal a Chase Pay, líši, nepotrebujete mať nikde žiadne bankové účty.

Myšlienka je, že všetky bankové operácie by mali byť rovnako jednoduché ako odoslanie textovej správy. "V hyperprepojenom svete, je to zarážajúce, že nemôžete zdvihnúť telefón a okamžite poslať peniaze na iné telefónne číslo na svete," povedal zakladateľ Abra, Bill Barhydt, bývalý softvérový inžinier pre Goldman Sachs.  Svoju spoločnosť predstavil minulý týždeň na konferencii Exponential Finance v New Yorku.

"Tradičné bankovníctvo je naozaj dobré  pre globálnych 5 až 10 % spotrebiteľov, ktorí dosiahnu určitú úroveň príjmov," povedal Barhydt pre CNN. "Realita je, že väčšina planéty funguje v hotovostnej ekonomike a bankový sektor sa týchto ľudí vôbec netýka."

Celý systém funguje ako cash back, ako živý bankomat. Povedzme, že budete potrebovať 100 dolárov v hotovosti. Otvoríte si aplikáciu a nájdete si osobu zaregistrovanú v systéme, čo najbližšie k vám. Stačí ak použijete GPS vo vašom telefóne. Nemusia to byť pobočky bánk, ale skutoční ľudia pracujúci napríklad v miestnom obchode. Systém je podobný Uberu, ktorý obdobne vyhľadáva šoférov.  Ak sa vám podarí nájsť vo vašej blízkosti takéhoto človeka, zídete sa s ním na dohodnutom mieste. Obaja dostanete cez aplikáciu QR kód, ktorý stačí ak jeden z dvojice použije na overenie transakcie. Po overení vám „pokladník“ vyplatí 100 dolárov. Vklad funguje rovnakým spôsobom, len v opačnom garde.

Prečo sa „pokladníkom“ pôžička oplatí  a vašim priateľom nie? Lebo si môžu účtovať poplatok vo výške akejkoľvek sumy, ktorú akceptuje druhá strana. Abra odporúča okolo 1,5 %, všetko záleží na lokalite a pohodí. Abra si účtuje 0,25 % za každú transakciu, čo je len jediný príjem spoločnosti z každého pohybu peňazí.

Abra je rovnako anonymná ako hotovosť. Nič iné ako telefónne číslo od vás nikto pýtať nebude. Nikde sa nezhromažďujú žiadne údaje. Samozrejme iné to je, ak chcete byť v pozícii „pokladníka“.  

Abra je v súčasnosto v beta verzii, ale už za niekoľko týždňov by sa mala uviesť do ostrej prevádzky v USA a na Filipínach. Barhydt povedal, že spoločnosť už má registrovaných desiatky tisíc pokladníkov v týchto krajinách, a budúci rok by mala byť k dispozícii po celom svete. 

Chceli by ste sa aj vy zaregistrovať sa do systému? Barhydt má pre potenciálnych záujemcov jedinú radu.  "Nestrácajte telefón."

Súvisiace články

Aktuálne správy