Demokratizácia vesmíru: Vďaka 3D tlači výrazne zlacnejú rakety aj komerčné lety

, CNBC Foto: SITA

Podnikať vo vesmíre nie je vôbec lacná záležitosť. Niektoré firmy to stálo 10, iné aj 50 miliónov dolárov. Vďaka 3D tlači sa to ale všetko môže razom zmeniť, náklady by mohli klesnúť vo veľkom štýle.

Chceli by ste mať svoj satelit na obežnej dráhe? Stačí 4,9 milióna dolárov a firma RocketLab vám to zabezpečí. Na presun používa tzv. Rutherford poháňaný elektromotorom, ktorého všetky časti vyrobili na 3D tlačiarni. Spoločnosť z Nového Zélandu chce spustiť skúšobné lety v tomto roku a komerčná ponuka má od nich prísť už na budúci rok. "Našim cieľom je liberalizácia satelitného trhu. Celý program je založený na znížení nákladov a zvýšenej frekvencii štartov. takže vesmír by sa stal prístupnejší pre každého," povedal generálny riaditeľ spoločnosti Peter Beck pre televíziu CNBC.

Tieto dva faktory majú zásadný význam pre otvorenie kozmických letov, doteraz vnímaných ako niečo nedostupné a na čo treba dlho čakať. Ale pomocou 3D tlače motora sa to všetko dá zvládnuť iba za tri dni, čo umožňuje RocketLab skresať náklady a zhustiť frekvencie štartov.

Za priemyslom malých satelitov stojí široká škála firiem, vrátane televíznych služieb, rádia, širokopásmového pripojenie, či digitálneho mapovania ulíc. Nižšie ceny prilákajú pravdepodobne ešte viac malých a stredných podnikov, čo vytvorí konkurenčnejší trh. Niektoré z 30 firiem sa už zaregistrovali pre služby RocketLab, sú to podľa Becka firmy tak vládne, ako aj z akademickej pôdy. RocketLab počíta s Khosla Ventures a Lockheed Martin ako s kľúčovými investormi.

"Počas posledných pár rokov, sme svedkami obrovského množstva súkromného kapitálu, ktorý sa nalieva do malých satelitov, sme svedkami demokratizácie vesmíru. Vesmír bol naozaj doménou vlád, a teraz sa presúva do súkromného komerčného sveta," povedal Beck.

Rocketlab je len jedným z mnohých firiem, ktorá sa v ostatnom čase čoraz viac zaujíma o 3D tlač, prostredníctvom ktorej chce transformovať kozmický priemysel. Podobne postupuje aj NASA pri svojich raketových motoroch. "Naším cieľom je vytvoriť diely na raketový motor až 10 krát rýchlejšie a znížiť náklady o viac ako 50 percent," napísal Chris Protz, inžnier z NASA vo vyhlásení. "Vyvíjame opakovateľný proces, ktorý by dokázal nájsť uplatnenie v priemysle na výrobu častí motora s pokročilým dizajnom. Konečným cieľom je vyrábať raketové motory, ktoré budú viac cenovo dostupné pre každého." NASA sa sústredí na čisto medenú spaľovaciu komoru, kde sa extrémne teploty dokážu lepšie odvádzať ako v prípade iných kovov.

Takmer pred rokom, vlani v júli, sa SpaceX pochválili s raketou, ktorej časť jedného motora bola  vyrobená na 3D tlačiarni. Americkej  leteckej firme, ktorú založil miliardár, podnikateľ Elon Musk, stačili na výrobu iba tri mesiace. "Nakoniec nám to umožní vyrobiť takto rýchlo celú kozmickú loď, ktorá sa bude dať opakovateľne natankovať a použiť na ďalšie lety. Drasticky to zníži náklady na cestovanie vesmírom," cituje SpaceX CNBC.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy