Deutsche Bank: Prečo duálne šéfovanie zlyhalo

, ČTK;CNBC Foto: SITA

Po troch rokoch sa Deutsche Bank snaží reštrukturalizovať. O výhodnosti svojej novej stratégie chce presvedčiť akcionárov, analytikova dokonca aj zamestnancov. Anshu Jain a Jürgen Fitschen v nedeľu na svoje posty rezignovali.

Namiesto dvoch šéfov, stačí jeden, bude ním päťdesiatštyriročný John Cryan, člen dozornej rady banky, ktorý predtým pracoval pre švajčiarsku UBS. Najskôr sa bude o prácu deliť s Fitschenom. Na jar budúceho roka už pôjde ďalej sólo. Päťdesiatdvaročný Jain a šesťdesiatšesťročný Fitschen stáli na čele banky od roku 2012 a mandát im mal vypršať v marci 2017. Jain odíde z funkcie koncom júna, ale bol požiadaný, aby pôsobil v banke ako konzultant do januára budúceho roka. Fitschen si funkciu ponechá do budúcej valného zhromaždenia, ktoré sa uskutoční budúci rok v marci.

Analytici Credit Suisse označujú vymenovanie jedného generálneho riaditeľa za "významnú zmenu" z hľadiska firemného postupu. K zmene štruktúry došlo po tom, čo ju niektorí ostro kritizovali.Po nedeľňajšom oznámení sa akcie Deutsche Bank vyhupli na burze vo Frankfurte o viac ako 7 percent.

"Deutsche ban prechádza od riadiaceho tímu, ktorý patrí v očiach investorov k najmenej dôveryhodným, k jednému z najviac uznávaných riadiacich tímov," uviedli analytici zo spoločnosti Jeffries. Deutsche Bank sa teraz snaží zlepšiť svoj imidž, ktorú poškodila rad regulačných a právnych problémov, vrátane vyšetrovania údajných manipuláciou s úrokovými sadzbami.

V Mníchove začal koncom mája súd s Fitschen a ďalšími štyrmi bývalými vysokými predstaviteľmi Deutsche Bank. Prokuratúra ich vlani obvinila, že v civilnom spore o odškodné za bankrot mediálnej skupiny Kirch Media podali zavádzajúce informácie. Medzi obvinenými sú aj Fitschen predchodcovia z čela banky Josef Ackermann a Rolf Breuer.

Zľava Anshu Jain a Juergen Fitschen

Všetci obvinení, medzi ktoré patrí aj dvaja bývalí členovia predstavenstva Clemens Börsig a Tessen von Heydebreck, uviedli, že sa cítia byť nevinní. Obvineným podľa prokuratúry hrozí trest odňatia slobody v dĺžke od šiestich mesiacov do desiatich rokov.

Pre banku je súdny spor nepríjemný, pretože peňažný ústav prechádza strategickým prehodnotením svojich aktivít. Fitschen a Jain pred súdnym procesom oznámili, že banka v najbližších rokoch zruší viac ako štvrtinu pobočiek, opustí približne desatinu krajín, v ktorých teraz pôsobí, a obmedzí svoje aktivity v investičnom bankovníctve.

Štruktúra dvojitého šéfovania vyzerala v roku 2011 ako dobrý nápad. Mal to byť najlepší spôsob, ako zmierniť obavy, ak do najvyššieho kresla zasadne Jain. Fitschen bol poverený ako CO-CEO pre nemecký trh. Jainova osobnosť, predovšetkým jeho kariéra investičného bankára, bol vždy terčom obáv a kritiky v najväčšej európskej ekonomike. Hlavne v dôsledku finančnej krízy.

Cryan vstúpil do dozornej rady v roku 2013 a od vtedy sa jeho osoba považuje za "záložné riešenie" pre najvyšší post, čiže nie je žiadnym nováčikom v novej stratégii banky. Sám Cryan tvrdí, že sa bude držať novej stratégie, ktorá bola oznámená koncom apríla, ale má dostatočnú voľnosť pri nastavovaní podrobnosti. Banka sľúbil predstaviť ďalšie detaily svoje stratégie už budúci mesiac.

Súvisiace články

Aktuálne správy