Dominancia Nemecka v Európe nebude trvať večne

, EK Foto: SITA

Nemecko je najväčšou európskou ekonomikou, najľudnatejšou krajinou regiónu a v európskych otázkach má rozhodujúci vplyv. Nebude to ale tak navždy. Európska komisia nedávno publikovala správu, ktorá odhaľuje najväčšie možné hrozby pre pozíciu Nemecka ako šampióna Európy. Vyplývajú z demografického vývoja.

Nemecko si užíva svoju dominanciu. Keď sa objaví nejaká dôležitá európska otázka, je na ňu spravidla nemecká odpoveď. Ktoré európske mesto udáva tón? Berlín. Ak sa Nemcom niečo nepáči, pravdepodobne "to neprejde". Takto to už skrátka nejaký čas v Európe funguje, hlavne od vtedy, čo sa datuje európska (dlhová) kríza. Pokiaľ bude ale krajina pokračovať v nastolenom demografickom trende, môže o svoj vplyv ľahko prísť.

Podľa EÚ bude mať Nemecko do roku 2060 o 10 miliónov menej obyvateľov než má v súčasnosti. V rovnakom období by v Taliansku a Francúzsku malo pribudnúť 5 miliónov, respektíve 10 miliónov ľudí. Nie je to rýchly rast, ale stále ide o úplne odlišný trend ako v Nemecku. Z veľkých ekonomík má podľa Európskej komisie najmenšie demografické problémy Veľká Británia, počet obyvateľov by tam mal vzrásť o 15 miliónov.

EÚ predpovedá, že Nemecko sa stane podľa počtu obyvateľov až treťou najväčšou krajinou. V roku 2060 by v krajine malo žiť 70,8 milióna ľudí, takže sa dostane za Veľkú Britániu s 80,1 milióna  obyvateľov a Francúzsko s 75,7 milióna obyvateľov.

Demografické projekcie na 45 rokov dopredu je potrebné brať s nadhľadom, výrazný rozdiel ale prirodzenou cestou príde len ťažko. Trend pôrodnosti sa zmení len minimálne a nové deti nevykúzlite. Bez veľkých migračných vĺn alebo neočakávaných kultúrnych zmien tak bude Nemcov celkom rýchlo ubúdať.

Pre Nemecko to môže mať rad dôsledkov, pričom len minimum z nich je pozitívnych. Pokles počtu obyvateľov vo vyspelej krajine neveští nič iné ako starnúcu ekonomiku. Stačí sa pozrieť na Japonsko.

Pokles počtu obyvateľov o 10 miliónov podčiarkuje úbytok pracovnej sily (vekovej skupiny 15-64), ktorá pravdepodobne s pripočítaním faktora starnutia obyvateľstva presiahne 15 miliónov. Za rovnakých podmienok vo Veľkej Británii pribudne 5 miliónov potenciálnych pracujúcich.

Nemecký potenciálny rast HDP je projektovaný na iba 0,9 %, čo je zhruba polovičná oproti britským 1,8 % a francúzskym 1,7 %. Oproti súčasnosti bude musieť navyše Nemecko ďalšie 3 % z HDP obetovať na penzie do zdravotníctva. Rozdiely nepôsobia významne, ale zložená miera zmien je vysoká.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy