Analýza: Čo všetko sa tento rok môže zmeniť v prípade kukurice?

, Colosseum Foto:thinkstock

Kukurica je najvýznamnejšou súčasťou svetového obchodu s hrubým zrnom (kukurica, cirok, jačmeň, ovos, raž) a v posledných rokoch predstavuje zhruba tri štvrtiny celkového objemu. Väčšia časť ponuky kukurice sa používa na kŕmenie zvierat, pričom zvyšná časť putuje na potravinárske a priemyselné účely, vrátane výroby etanolu.

Globálna produkcia kukurice v posledných rokoch rástla výrazným tempom. Taktiež celosvetová spotreba kukurice každým rokom stúpa. Zásoby tejto komodity dosiahli pomerne vysoké hodnoty. To sa však môže diametrálne zmeniť, keďže v tomto roku sa veľkosť osiatej plochy v USA aj v Európe výrazne zmenšila. Podľa údajov agentúry Reuters poľnohospodári tento rok šetria a to od strojných zariadení až po hnojivá. Túto skutočnosť potvrdzujú aj nadnárodné americké spoločnosti, ktoré podnikajú v agrárnom sektore, pretože markantné úspory poľnohospodárov sa citeľne dotkli ich ziskov. Medzivládna organizácia IGC odhaduje zníženie globálnej produkcii kukurice v tohtoročnej sezóne 2015-16 na 938 miliónov ton z predchádzajúcich 992 miliónov ton. Podľa údajov amerického Ministerstva poľnohospodárstva (USDA) sa navyše v tomto roku očakáva vyšší dopyt po kŕmnej kukurici a po kukurici na výrobu etanolu.
 

Po vykonaní fundamentálnej a technickej analýzy sme dospeli k názoru, že cena futures na kukuricu by sa mohla v najbližších troch mesiacoch pohybovať okolo 350 – 320 centov za bušel, avšak za ďalšie tri mesiace až do konca roka by cena mohla zaznamenať rast k úrovniam 415 – 450 centov za bušel.

Vývoj ceny futures na kukuricu v US centoch za bušel (zdroj: emax.cz)

Hlavné dôvody, prečo očakávame rast ceny kukurice:

1. Osiata plocha kukurice klesá tretím rokom v rade
Na konci marca tohto roka americké Ministerstvo poľnohospodárstva (USDA) zverejnilo odhad osiatej plochy v USA pre rok 2015. Spojené štáty sú najväčším producentom obilnín na svete. USDA odhaduje, že plocha osiata kukuricou bude činiť 89,2 milióna akrov, čo je pokles o 2 percentá v porovnaní s minulým rokom. Trh očakával 88,7 milióna akrov.

Osiata plocha kukurice v USA v miliónoch akrov (zdroj: USDA)
Výmera plochy osiatej kukuricou klesá tretím rokom v rade a súčasne by mala byť podľa USDA v tomto roku tiež najnižšie osiatu plochou v Spojených štátoch od roku 2010.

2. Poľnohospodári zožali výrazne menšiu plochu kukurice
Ako vyplýva z údajov Ministerstva poľnohospodárstva (USDA) poľnohospodári zožali v minulom roku menšiu plochu kukurica, než tomu bolo v predošlých rokoch. Pozberaná plocha za rok 2014/15 predstavovala 83,14 milióna akrov, pričom ešte v rokoch 2012/13 a 2013/14 sa držala okolo 87,40 milióna akrov. Pokles úrody bude ďalej pokračovať. Medzinárodná rada pre obilniny (IGC) očakáva v tomto roku 2015/16 výraznú redukciu zozbieranej plochy kukurice.

Dopestovaná plocha kukurice v miliónoch akrov (zdroj: USDA)

3. Výnosnosť polí bude v tomto roku priemerná
Nedostatok zrážok a najhoršie sucho za pol storočia boli dôvody, ktoré viedli v roku 2012/13 k najnižšej k výnosnosti polí od roku 2007/08, ktorá predstavovala 123,10 bušlov na aker. V nasledujúcich rokoch sa situácia zmenila a dochádzalo k vyššej výnosnosti polí, pričom rekordná ziskovosť bola zaznamenaná v minulom roku a to 170,99 bušlov na aker.

Výnosnosť polí v bušel na aker (zdroj: USDA)
Po rekordných výnosnostiach polí v predchádzajúcom roku americké Ministerstvo poľnohospodárstva tento rok očakáva priemernú výnosnosť polí. Túto prognózu potvrdzuje aj agentúra Reuters. Podľa posledných údajov agentúry poľnohospodári v USA tento rok výrazne uťahujú opasky a šetrí na všetkom, čo sa dá, od strojového zariadenia až po hnojivá. Táto sezóna bude podľa Reuters najúspornejší sezónou za posledných osem rokov.

Vďaka výrazným úsporám majú teraz problémy najväčší svetoví výrobcovia poľnohospodárskych strojov. Medzi tieto špičky sa radí aj spoločnosť Deere & Co, ktorá oznámila 43 % pokles zisku v prvom štvrťroku a prepustila už 1500 pracovníkov v štátoch Iowa, Illinois a Kansas. Rovnako tak nadnárodná americká spoločnosť Monsanto, ktorá podniká v agrárnom sektore, oznámila 10 % pokles objemu predaja osív.

4. Globálna produkcia kukurice rastie v posledných rokoch výrazným tempom
Najväčší nárast bol zjavný v roku 2013, keď sa celosvetová produkcia zvýšila na 989,6 milióna ton, zatiaľ čo v roku 2012 dosahovala len 867,9 milióna ton. V roku 2014 sa globálna úrodu zvýšila okrajovo. Taktiež celosvetová spotreba kukurice rok od roku stúpa. V niektorých rokoch dokonca predbehla produkciu. Výrazný nárast globálnej spotreby bol zaznamenaný v roku 2013 a to na 944,8 milióna ton z predchádzajúcich 868,7 milióna ton. V minulom roku sa celosvetová spotreba opäť zvýšila, čím sa dostala na konečných 972,5 milióna ton.

Zásoby tejto komodity vykazujú rastúcu krivku, keď sa za rok 2014 dostali na konečných 185,3 milióna ton. Pomer zásob k spotrebe v roku 2014 zaznamenal najvyšší nárast od roku 2008. Podľa posledného odhadu USDA sú americké a svetové zásoby kukurice menšie, než sa očakávalo na konci hospodárskeho roka v dôsledku rastúceho dopytu. Medzivládna organizácia IGC odhaduje zníženie globálnej produkcie kukurice v tohtoročnej sezóne 2015-16 na 938 miliónov ton z predchádzajúcich 992 miliónov ton.

Globálna produkcia, spotreba v miliónoch ton a pomer zásoby na spotrebu kukurice (zdroj: USDA)

5. Využitie kukurice na výrobu etanolu a biopalív sa zvyšuje
Kukurica neslúži iba ako potravina, ale až 40 % jej produkcie v USA sa využíva na výrobu etanolu. Spotreba kukurice na výrobu etanolu sa od roku 2012 zvyšuje. Pokles spotreby kukurice na výrobu etanolu v sezóne 2012 bol spôsobený najhorším suchom za posledných 55 rokov v USA, čo silne ovplyvnilo kľúčové pestovateľské oblasti kukurice. Z tejto situácie je teda zrejmé, aká dôležitá je táto komodita na výrobu etanolu a biopalív všeobecne. V roku 2013 sa využilo 5 134 miliónov bušlov kukurice a v roku 2014 sa toto číslo ešte zvýšilo na 5 175 miliónov bušlov, čo je najviac od roku 1984.

Využitie kukurice v USA na výrobu etanolu a biopalív v miliónoch bušlov (zdroj: worldofcorn)

6. Technická analýza kukurice
Cena kukurice sa na týždennom grafe od začiatku roku 2015 drží v úzkom bočnom pásme v rozmedzí 400 až 365 centov za bušel. Kĺzavé priemery (rýchlejší EMA 50 a pomalší EMA 100) sa drží nad cenou. V polovici januára sa trh pokúšal preraziť supportnú úroveň 365 centov za bušel, avšak márne. Supportná úroveň v priebehu ďalších mesiacov zostala naďalej akceptovaná, až do polovice apríla, kedy došlo k prelomeniu, pričom cena od toho času má tendenciu postupne mierne klesať. Podľa nášho názoru sa cena v prvých troch mesiacoch bude pohybovať v medveďom trende, pričom najbližšie supportné úrovne sú 350 – 320 centov za bušel. Za ďalšie tri mesiace, až do konca roka po prejavení fundamentov očakávame rast ceny k úrovniam 415 – 450 centom za bušel.

Týždenný cenový vývoj futures na kukuricu (zdroj: emax.cz)

 

Možné riziká:

1. Poľnohospodári môžu zožať väčšiu plochu kukurice.
2. Výnosnosť polí môže v prípade dobrého počasia dosiahnuť rekordné úrovne podobne ako v roku 2014.
3. Chabý dopyt po kukurici, markantná produkcie a vysoké zásoby môžu spôsobiť pokles ceny tejto komodity.

Záver

Dôvody, prečo v časovom horizonte 6 mesiacov očakávame rast ceny kukurice

1. Výmera plochy osiatej kukuricou klesá tretím rokom v rade a súčasne by mala byť podľa USDA v tomto roku tiež najnižšie osiatu plochou v Spojených štátoch od roku 2010.
2. Zmenšovanie pozberanej plochy kukurice v tomto roku 2015/16 bude ďalej pokračovať.
3. Obmedzovanie investícií do hnojív vedie k najúspornejší sezóne za posledných osem rokov.
4. IGC odhaduje nižšiu globálnu produkciu kukurice v tohtoročnej sezóne 2015-16.
5. Spotreba kukurice na biopalivá ďalej rastie.

 

Autorom je Eva Mahdalová, analytička Colosseum, a.s.

Súvisiace články

Aktuálne správy