Návrat k drachme Gréci nechcú, stratili by priveľa

, businessinsider Foto: SITA

Vyhliadky na Grexit zamestnávajú rovnako politické špičky ako aj ekonómov. V Bank of America Merrill Lynch usporiadali okrúhly stôl, aby našli odpovede na potenciálny vplyv Grexitu. Hoci sa zhodli, že sa tento scenár sa pravdepodobne nenaplní, tvrdia, že nastal čas "začať premýšľať o nemysliteľnom."

Pri Grexie je dôležité rozlišovať medzi krátkodobým a dlhodobým horizontom. V krátkodobom sa krajina pravdepodobne dostane mimo trhy, čaká ju devalvácia meny, úverová kríza a (nútená) prísnejšia fiškálna politika. Grécka ekonomika trpí prepadom HDP nebývalého rozsahu, a to aj vzhľadom na grécke štandardy. Rovnako ako Argentína po svojom defaulte. Navyše inflácia by sa mohla zvýšiť na dvojciferné číslo. Všeobecne by Grexit mal veľmi závažný okamžitý vplyv na Grécko. Ľudia, ktorí sú presvedčení, že by Grécko malo opustiť euro, často argumentujú, že v dlhodobom horizonte, by voľnejšia menová politika a lacnejšie mena, v konečnom dôsledku podporili Atény.

V dlhodobom horizonte bude slabšia mena pozitívna pre ekonomiku len vtedy, ak Grécko začne realizovať reformy, ktoré krajina neplní, aby sa zabránilo odchodu. Vysoký potenciál rastu mimo eurozóny si vyžaduje stabilnú a predvídateľnú menovú politiku, lepšiu fiškálnu správu a štrukturálne reformy s cieľom zlepšiť podnikateľské prostredie a prilákať investície v sektoroch orientovaných na vývoz. Avšak, oklieštená reforma, akú prezentuje grécka vláda, je podľa tendencií pravdepodobnejšia, než tie, v akej podobe ich pod tlakom európskych inštitúcií, žiada eurozóna.

Podľa Athanasiosa Vamvakidisa, stratéga Bank of America Merrill Lynch v Európe, by devalvácia mohla nasledovať príklad Argentíny, nová grécka mena by mohla byť devalvovala o 50 % po Grexite. Pri bežnom postupe by devalvácia znamenala náhradu eura novou menou jedna k jednej. Hodnota novej meny by sa následne znížila. Dovoz by výrazne zdražel. Nositeľ Nobelovej ceny ekonóm Christopher Pissarides sa vyjadril, že Grexit "by znamenal najväčšiu zrážku miezd v histórii, pretože väčšina výrobkov, ktorých sú Gréci konzumentmi, sú dovážané, a ich ceny budú v eurách, " napísali grécke noviny Prota Thema. Aký by to malo dopad na celé hospodárstvo? Vamvakidis si nemyslí, že by Grécko bolo schopné rýchlo sa odraziť od dňa.

Právnym základom pre euro je európska zmluva, ktorá je nad vnútroštátnym právom. Grécko by sa vystavilo na roky potenciálnym ochromujúcim sporom s držiteľmi pohľadávok v eurách, ktorí by odmietli, aby boli vyplatení v novej gréckej mene. Okrem toho, bežní ľudia by pravdepodobne aj naďalej používali euro v každodenných transakciách.

Posledné prieskumy z Grécka sú dosť ponuré pre vládu: počet ľudí, ktorí hovoria, že majú obavy z toho, ako sa veci vyvíjajú, sa vyšvihla z februárových 22 % na súčasných 50 %. Podiel tých, ktorí by chceli zostať aj naďalej pri eure "za každú cenu" je vyššia ako 75 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy