Stavebníctvo SR sa vyvíjalo lepšie ako priemer EÚ

Sezónne upravená produkcia stavebníctva eurozóny vo februári medzimesačne klesla o 1,8 % a v rámci celej 28-člennej Európskej únie o 1,2 %. Na Slovensku sa zvýšila o 0,9 %

Sezónne upravená produkcia stavebníctva eurozóny vo februári medzimesačne klesla o 1,8 % a v rámci celej 28-člennej Európskej únie o 1,2 %. Oproti rovnakému mesiacu minulého roka oslabila februárová produkcia stavebného sektora eurozóny o 3,7 % a v rámci celej EÚ o 2,4 %. Vyplýva to z prvého odhadu, ktorého výsledky v pondelok zverejnil štatistický úrad EÚ Eurostat.

Produkcia slovenského stavebného odvetvia sa vo februári vyvíjala lepšie ako priemer celej eurozóny a EÚ v medzimesačnom aj medziročnom porovnaní. Oproti januáru tohto roka slovenská stavebná výroba vzrástla o 0,9 % a v porovnaní s vlaňajším februárom bola vyššia o 3,6 %.

V rámci členských krajín Európskej únie, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, medzimesačne stavebná produkcia klesla v sledovanom mesiaci najviac v Nemecku (-3,1 %) a vo Francúzsku s Portugalskom (zhodne o -2,2 %). Najviac stúpla v Rumunsku (5,3 %), v Poľsku (3,8 %) a v Maďarsku (3,2 %).

V porovnaní s rovnakým mesiacom vlaňajška oslabila stavebná produkcia najviac v Nemecku (-8,1 %), vo Francúzsku (-7,9 %) a Portugalsku (-4,5 %). Najviac sa zvýšila v Rumunsku (19,5 %), vo Švédsku (9,4 %) a v Českej republike (6,2 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy