Budúcnosť bankomatov vo svete digitálnych peňazí vôbec nie je ohrozená

, qz Foto: SITA

Hotovosť to už má pravdepodobne zrátané. Prakticky každý mesiac je na trh uvedený nový systém pre bezhotovostné platby, v poslednom čase to bol napríklad Apple Pay, Samsung Pay alebo Google Wallet, čoskoro má predstaviť vlastnú platformu na pre prevod peňazí aj Facebook. Prechod ľudí od fyzických k virtuálnym peniazom sa dotýka aj výrobcov bankomatov, pre ktoré sú bankovky krvou v žilách.

Čím vyššia suma, tým menej hotovosti. Väčšinou nosíme po vreckách vždy nejaké drobné, aby sme si po ceste do práce kúpili noviny alebo napríklad bagetu z automatu. Vyššie sumy ale vo väčšine prípadov hradíme bezhotovostne. To súvisí okrem iného s tým, že veľká časť spotrebiteľov nakupuje na internete, ktorý je rajom bezhotovostných platieb.

Penetrácia trhu mobilnými platobnými službami už prevýšila pokrytie bankovými účtami a platobnými kartami. Snáď najväčší rozdiel medzi počtom ľudí s mobilnými platobnými systémami a bežným bankovým účtom je v Keni, kde mobilný platobný systém M-Pesa, vyvinutý mobilným operátorom Vodafone, využíva viac než 15 miliónov ľudí, ktorí takto ročne uskutočnia platby v objeme viac ako 30 % kenského HDP.

Podľa Andyho Mattesa, manažéra spoločnosti Diebold, ktorá vyrába bankomaty, je však pokles obľuby hotovosti relatívny. Na svete je aktuálne v obehu viac hotovosti než doteraz v histórii. Počet bankoviek a mincí v obehu sa prudko zvyšuje a napríklad v Spojených štátoch rastie aj objem hotovosti vybranej z bankomatov. "Našou úlohou je spojiť svet fyzických bankoviek sa svetom digitálnych platieb," hovorí Mattes.

Inovácie vo výrobe bankomatov výrazne obmedzili dopady finančnej krízy z roku 2008, ktorá prepísala zoznam priorít svetových bánk. Teraz sa však peniaze do segmentu vracajú. Najmä banky pôsobiace na rozvíjajúcich sa trhoch sa snažia, aby bankomaty v čo najviac oblastiach nahradili bankový úradníkmi. To výrazne zvyšuje počet funkcií, ktoré bankomaty majú, v Latinskej Amerike napríklad vedia spracovať 50 až 75 príkazov a požiadaviek klienta, zatiaľ čo v USA zvládajú len asi 25 úkonov.

Novinky je vidieť aj na vyspelých trhoch. Vo Veľkej Británii, môžu ľudia cez niektoré bankomaty prispieť na charitu a vo Švajčiarsku UBS chystá expanziu bankomatov umožňujúcich otvorenie bežného bankového účtu aj bez návštevy pobočky. "Nové zariadenia dokážu bankových úradníkov nahradiť až v 95 % ich činnosti," tvrdí Mattes. Bankomaty tak z ulíc podľa všetkého hneď tak nezmiznú.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy