Ceny ropy v utorok vzrástli, zlato oslabilo

Svetové komoditné trhy - ropa, zlato

NEW YORK/LONDÝN 15. apríla (SITA, Reuters) – Ceny ropy v utorok vzrástli. Podporili ich náznaky klesajúcej produkcie ropy v USA a pokles amerického dolára. Februárová produkcia ropy v Severnej Dakote oproti predchádzajúcemu mesiacu oslabila o 15 tis. barelov za deň. Ropu tiež ovplyvnilo napätie v regióne Blízkeho východu, kde pokračujú boje v Sýrii, v Iraku a v Jemene. Analytici sa obávajú, že občianska vojna v Jemene by mohla destabilizovať susednú Saudskú Arábiu. Irán uviedol, že predloží mierový plán pre riešenie tejto krízy Organizácii spojených národov v stredu.

Ropa vzrástla aj po skončení regulárneho obchodovania. Správa Amerického ropného inštitútu (API) totiž ukázala, že zásoby ropy v USA minulý týždeň klesli o 2,6 mil. barelov, čo je menej ako očakávali analytici agentúry Reuters. Májové dodávky britskej ropy Brent zdraželi o 50 centov na 58,43 USD za barel. Májové dodávky ľahkej americkej ropy posilnili o 1,38 USD na 53,29 USD za barel.

Ceny zlata v utorok klesli, keďže dolár oslabil po správe amerického ministerstva obchodu. Z nej totiž vyplynulo, že maloobchodné tržby vzrástli o 0,9 %, čo je menej ako prognózovali analytici oslovení v prieskume agentúry Reuters, ktorí očakávali, že stúpnu až o jedno percento. Spotová cena zlata do 18:26 GMT klesla o 0,4 % na 1 193,16 USD za uncu po tom, ako počas skoršieho obchodovania oslabila až o 1,2 % na 1 183,68 USD za uncu. Júnové dodávky žltého kovu na divízii COMEX newyorskej komoditnej burzy zlacneli o 6,70 USD na 1 192,60 USD za uncu.

(1 EUR = 1,0564 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy