Varovanie FEDu: Bleskový pád by sa mohol zopakovať

, CNBC Foto: SITA

Vedúci pracovník Federálneho rezervného systému varoval, že vlaňajší scenár by sa mohol zopakovať vzhľadom k meniacej sa povahe trhu a amerického vládneho dlhu. Vyzval banky aj investorov aby zrevidovali svoje kroky.

Americký dlhopisový trh najväčší a najlikvidnejší na svete. Tvorí podhubie pre globálny finančný systém. Jeho vytrvalosť a pevná bonita americkej vlády, sú dostatočným dôvodom, prečo sa považuje za jeden z pilierov globálnej centrálnej bankovej rezervy a za východiskové útočisko aktív v čase krízy.

Avšak, v októbri minulého roka, sa dramaticky prepadol. Výnos referenčného 10 ročného amerického štátneho dlhopisu, ktorý sa pohybuje inverzne k cene, skĺzol o 33 bázických bodov na 1,86 percenta, a usadil sa na 2,13 percentách. Matematicky bol tento prepad tak prudký, že by sa pravdepodobne mohol zopakovať raz za 1,6 miliardy rokov. Avšak Simon Potter, výkonný viceprezident Federálnej rezervnej banky v New Yorku, vo svojom prejave v pondelok varoval, že nezamýšľané dôsledky regulácií a zmeny na trhu by mohlo spôsobiť, že v budúcnosti budeme častejšie svedkami takýchto pohybov.

Volatilita americkej štátnej pokladnice, ktorú študovali regulačné orgány aj obchodníci, ale nepreukázala dôvod, prečo by mali nastať prudšie výkyvy. Jamie Dimon, šéf JPMorgan, takisto upozornil na "bleskový  pád" z 15. októbra vo svojej výročnej správe akcionárom. Označil ho za "varovný výstrel", pohyby mali reagovať na zmeny predpisov, ktoré podporujú hromadenie prebytku a odrádzajú banky od pomoci zmierniť ostré pohyby na dlhopisových trhoch.

V nedávnej bielej knihe o rastúcom automatizovanom obchodovaní na americkej burze, vrátane počítačmi riadeným obchodovaním s vysokou frekvenciou, Fed prišiel s vysvetlením. Zlá ekonomická situácia vedie investorom k rýchlym stávkam voči trhu. Zopakoval to aj Potter vo svojom prejave, rýchlosť sa čiastočne začína podpisovať vďaka elektronickému vysokofrekvenčnému obchodovaniu, na trhu štátnych dlhopisov v USA. "Je možné, že zmeny v účasti, alebo správanie sa firiem, ktoré prijali automatizované stratégie, vrátane maklérov a obchodníkov na vlastný účet, mali vplyv na likviditu trhu a cenový pohybov v tento deň," píše sa v texte prejavu.

Aj keď 15. októbra mal prepad len nepatrný vplyv na ceny na trhu, výnos 10 ročného dlhopisu je dnes len mierne vyšší, než tam, kde v tento neslávny deň skončil obchodovanie. Zúrivé pohyby sa preto dajú ovplyvniť osvedčenými postupmi, ktoré FED neustále aktualizuje. Investorom, dealerom aj obchodníkom odporúča, ak je niekto aktívny na burze, mal by nové opatrenia prijať.

Súvisiace články

Aktuálne správy