Svetová banka prognózuje Taliansku rast o aspoň 1 %

Talianska vláda počíta v roku 2015 s posilnením výkonu ekonomiky o 0,7 %

Svetová banka predpovedá Taliansku po dlhom období stagnácie v roku 2015 posilnenie výkonu ekonomiky o aspoň 1 %. Uviedol to prezident banky Jim Yong Kim. V rozhovore pre utorňajšie vydanie denníka La Stampa ocenil odhodlanie talianskeho premiéra Mattea Renziho reformovať trh práce, upozornil však, že jeho plány treba uviesť do praxe.

Aktuálna štúdia Svetovej banky tiež podľa neho pomenovala možnosti, ako prekonať významné rozdiely v kvalite podnikateľského prostredia medzi industrializovaným severom a chudobnejším juhom krajiny. „Očakávame rast na úrovni 1 %… a mohlo by to byť aj lepšie, ak krajina pristúpi k iniciatívam na zvýšenie dôvery investorov,“ povedal Kim.

Talianska vláda minulý týždeň zverejnila trojročný rozpočtový výhľad, v rámci ktorého počíta v roku 2015 s posilnením výkonu ekonomiky o 0,7 %. Európska komisia a Organizácia pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj Taliansku zhodne predpovedajú tohtoročný rast na úrovni 0,6 %. V posledných troch rokoch talianska ekonomika klesala a krajina sa iba pomaly zotavuje z najdlhšej recesie od druhej svetovej vojny.

Súvisiace články

Aktuálne správy