Spotrebiteľské ceny v Číne vzrástli aj v marci o 1,4 %

Inflácia v Číne sa udržala v marci na úrovni z predchádzajúceho mesiaca, výsledok je však hlboko pod tohtoročným inflačným cieľom. To dáva centrálnej banke priestor na ďalšiu úpravu menovej politiky s cieľom podporiť ekonomický rast, ktorého tempo sa v poslednom období neustále spomaľuje. Informovali o tom agentúra Reuters a portál RTTNews.
Čínsky štatistický úrad oznámil, že spotrebiteľské ceny v Číne vzrástli minulý mesiac medziročne o 1,4 %. To znamená rovnaké tempo ako v predchádzajúcom mesiaci. Ekonómovia síce počítali s rastom len o 1,3 %, no aj marcové číslo je stále ďaleko od tohtoročného oficiálneho inflačného cieľa, ktorý je stanovený na úrovni 3 %. Viacerí analytici pritom pochybujú, že sa vláde stanovený cieľ podarí splniť, nakoľko očakávajú, že v ďalších mesiacoch sa rast spotrebiteľských cien bude spomaľovať.
Medzimesačne spotrebiteľské ceny klesli o 0,5 % potom, ako vo februári zaznamenali 1,2-% rast. Bol to prvý medzimesačný pokles spotrebiteľských cien za štyri mesiace.
Údaje o vývoji inflácie sú prvými v rámci balíka kľúčových ekonomických údajov, ktoré vyvrcholia zverejnením informácie o raste ekonomiky za 1. kvartál. Tento údaj by Peking mal oznámiť 15. apríla. Ekonómovia oslovení agentúrou Reuters očakávajú, že rast dosiahne len 7 %, čo by v prípade potvrdenia znamenalo 6-ročné minimum.

Súvisiace články

Aktuálne správy