Nezamestnanosť v Českej republike klesla v marci na 7,2 %

V marci sa v Česku hlásilo na úradoch práce okolo 525.000 ľudí. To je takmer o 23.000 menej než vo februári. Miera nezamestnanosti klesla z februárových 7,5 % na 7,2 %. Zároveň pribudlo viac voľných pracovných miest. Informoval o tom server iDNES.cz.
Podľa českého Úradu práce, ktorý vydal nové údaje, by mal podiel ľudí bez práce aj naďalej klesať. „Aj keď tomu súčasné počasie nenasvedčuje, začiatok roka bol teplotne nadpriemerný a umožnil skoršie začatie sezónnych prác v stavebníctve. S blížiacim sa letom bude sezónnych prác pribúdať aj v cestovnom ruchu a poľnohospodárstve,“ povedal Daniel Soukup, odborník na riadenie ľudských zdrojov z PricewaterhouseCoopers ČR. Firma čaká, že nezamestnanosť klesne v tomto roku pod 7 %.
Zamestnávatelia mali v marci najväčší záujem o vodičov nákladných áut, autobusov a električiek. Záujem bol aj o technické profesie, ďalej o kuchárov, čašníkov, administratívne sily alebo IT pracovníkov. Ponúkaných pozícií bolo viac než 76.000, teda o 7000 viac než vo februári.

Súvisiace články

Aktuálne správy