Počet firiem v úpadku sa v 1. štvrťroku 2015 po dlhšom období znížil

Počas prvých troch mesiacov tohto roka bolo na Slovensku vyhlásených 98 konkurzov, čo je medziročne o 11 menej a zároveň ide o najnižší počet konkurzov vyhlásených za prvý štvrťrok od roku 2009. Vyplýva to z aktuálnej analýzy spoločnosti CRIF – Slovak Credit Bureau.
Medzi zbankrotovanými subjektmi prevládali s počtom 82 (83,67 %) právnické osoby, 16 (16,33 %) konkurzov bolo vyhlásených na majetok fyzických osôb – živnostníkov. Do úpadku sa dostalo aj šesť firiem, ktorým bola v minulom roku najskôr povolená reštrukturalizácia, tá však nebola úspešná.
Najrizikovejšími odvetviami boli rovnako ako v predchádzajúcich rokoch obchod, priemysel a stavebníctvo. „Najviac firemných bankrotov býva až na zriedkavé výkyvy vyhlásených v Bratislavskom kraji, kde zároveň podniká najviac subjektov,“ priblížila hlavná analytička spoločnosti Jana Marková. Najmenej subjektov zbankrotovalo v Trenčianskom a Nitrianskom kraji.
V prvom kvartáli 2015 bolo zároveň povolených 19 reštrukturalizácií, čo je v porovnaní s predchádzajúcim rokom o osem menej a je to tiež najnižší počet umožnených reštrukturalizácií za prvé tri mesiace od roku 2010. Z celkového počtu reštrukturalizácií bolo 17 (89,47 %) povolených právnickým osobám, po jednej (5,26 %) združeniu a živnostníkovi.
„Rovnako ako vo väčšine predchádzajúcich analyzovaných období bolo najviac reštrukturalizácií povolených v priemysle, obchode a stavebníctve. S častejšími výkyvmi býva najviac reštrukturalizácií povolených v Bratislavskom kraji, v prvom štvrťroku 2014 sme ich prechodne najviac zaznamenali v Žilinskom a Banskobystrickom kraji,“ uviedla Marková. Tento rok nebola žiadna reštrukturalizácia povolená v Košickom kraji.
V úpadku sa v prvom tohtoročnom štvrťroku ocitol iba jeden väčší zamestnávateľ, ktorý sa stal aj z tohto dôvodu mediálne známy. Ide o firmu Slovakia Steel Mills v Strážskom patriacu do kategórie zamestnávateľov s 250 až 499 pracovníkmi.

Súvisiace články

Aktuálne správy