Slovinská ekonomika by mala v tomto roku posilniť o 2,2 %

V porovnaní so septembrovým odhadom je táto prognóza výrazne priaznivejšia. V septembri totiž centrálna banka predpokladala, že hrubý domáci produkt krajiny v tomto roku stúpne o 1,3 %.

Slovinská ekonomika by v tomto roku mala posilniť o 2,2 %. Slovinská centrálna banka o tom informovala v utorok. V porovnaní so septembrovým odhadom je táto prognóza výrazne priaznivejšia. V septembri totiž banka predpokladala, že hrubý domáci produkt (HDP) krajiny v tomto roku stúpne o 1,3 %. V roku 2016 by si mala ekonomika pripísať 1,8 %. V porovnaní so septembrovou prognózou sa táto hodnota nezmenila.

 

"Hospodársky rast bude postupný a bude ho sprevádzať nízka inflácia,“ povedal Aleš Delakorda, šéf analytického centra slovinskej centrálnej banky. Podľa odhadov by mali v tomto roku ceny v krajine medziročne poklesnúť o 0,1 %, kým v roku 2014 stúpli o 0,4 %. V minulom roku si slovinská ekonomika pripísala 2,6 %, keďže ju podporil silný export. Delakorda uviedol, že export by mal naďalej posilňovať a v tomto roku by mal vzrásť o 4,7 %. V roku 2016 by sa mal slovinský export zvýšiť o 4,9 %.

Slovinsko sa len tesne vyhlo medzinárodnému úverovému programu. Slovinská ekonomika v rokoch 2012 a 2013 bola v recesii a slovinská vláda zachraňovala bankový systém finančnou pomocou v hodnote 3,3 mld. eur. V roku 2014 sa slovinská ekonomika vrátila k rastu.

Súvisiace články

Aktuálne správy