Bankový sektor sa javí byť podľa NBS naďalej pomerne odolný

V bankovom sektore si v oboch scenároch nepriaznivého vývoja udržali všetky banky úroveň kapitálovej primeranosti nad regulatórnou hranicou, hoci viaceré by neplnili požiadavku na vankúš na zachovanie kapitálu

Bankový sektor sa javí byť naďalej pomerne odolný voči negatívnemu vývoju domácej ekonomiky a na finančných trhoch. Skonštatovala to Národná banka Slovenska (NBS) v analýze slovenského finančného sektora za rok 2014 na základe výsledkov stresového testovania. "Toto tvrdenie platí napriek tomu, že v rámci stresových scenárov sa projektuje pomerne výrazný prepad čistého úrokového príjmu a výrazný nárast strát z jednotlivých typov rizík oproti základnému scenáru," uviedla NBS.

 

Odolnosť bankového sektora je podľa centrálnej banky podporená naďalej hlavne dvoma faktormi, a to vysokou primeranosťou vlastných zdrojov a predpokladanou schopnosťou generovať čisté úrokové výnosy v prípade všetkých troch scenárov. Primeranosť vlastných zdrojov bankového sektora bola ku koncu vlaňajška na úrovni 17,3 %. Pri predpokladanom navýšení vlastných zdrojov o primeranú časť dosiahnutého zisku v roku 2014 by sa primeranosť zvýšila až na 17,7 %. Celková primeranosť vlastných zdrojov by sa pohybovala na konci dvojročného stresového obdobia na úrovni 17,7 % v prípade základného scenára, 17,1 % v prípade scenára "ekonomický prepad" a 16,1 % v prípade scenára "finančná kríza".

Pod regulátornou hranicou 8 % by podľa centrálnej banky neskončila žiadna banka ani v jednom stresovom scenári. V minulom roku sa zároveň aplikoval vankúš na zachovanie kapitálu vo výške 2,5 % rizikovo vážených aktív bez prechodného obdobia. Banky by okrem regulatórneho kapitálu 8 % mali plniť aj celkovú kapitálovú požiadavku vo výške 10,5 % rizikovo vážených aktív. Kým by v rámci základného scenára bola nad touto hranicou podľa NBS každá banka, v prípade scenára "ekonomický prepad" by bola potreba dodatočného kapitálu na dosiahnutie tejto hranice každou bankou vo výške 9 mil. eur, resp. 0,2 % celkových vlastných zdrojov ku koncu roka 2014. V prípade scenára "finančná kríza" by to bolo 21 mil. eur, resp. 0,4 % vlastných zdrojov.

"Bankový sektor by dosiahol takýto priaznivý výsledok napriek tomu, že viaceré banky by vykázali počas sledovaného dvojročného obdobia stratu," informovala v analýze NBS. Kým v základnom scenári by vykázali celkovo stratu za dvojročné stresové obdobie štyri banky, v prípade scenára "ekonomický prepad" by to bolo sedem bánk a v prípade scenára "finančná kríza" deväť bánk. V prípade zohľadnenia strát z precenenia cenných papierov držaných v portfóliu do splatnosti by dokonca v scenári "finančná kríza" dosiahol sektor ako celok v priebehu dvoch sledovaných rokov kumulatívnu stratu vo výške 28 mil. eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy