Komunikácia je najdôležitejším a najdokonalejším nástrojom človeka

V rámci facebooku (FB) existuje 150 miliárd priateľských vzťahov a každú minútu je na túto sociálnu sieť odoslaných 100.000 žiadostí o priateľstvo. Priemerný užívateľ má približne 300 priateľov. Uviedla to na stretnutí s novinármi zorganizovanom mobilným operátorom O2 sociologička Sylvia Porubänová.
Podľa nej technológie potrebu človeka komunikovať neoslabujú a nelimitujú, ale umožňujú intenzívnejšiu, rýchlejšiu, najfrekventovanejšiu komunikáciu.
„Komunikácia je najdôležitejším a najdokonalejším nástrojom v rukách človeka, vďaka ktorému sa spoznávame a budujeme si vzťahy. Tak, ako sa mení ich skladba a štruktúra, nevyhnutne sa menia aj formy, spôsoby, frekvencia komunikácie. No jedno ostáva, a to sila hovoreného slova. Otázka ‚Ako sa máš?‘ vyslovená naším jedinečným tónom hlasu utuží vzťah viac, než akýkoľvek písaný text. Nezáleží pritom, či ide o najbližších, s ktorými úzko a pravidelne zdieľame svoj život, alebo širší okruh priateľov, známych, kolegov, spolužiakov, ktorý sa nám aj vďaka moderným technológiám a sociálnym sieťam čoraz viac zväčšuje,“ zdôraznila Porubänová.
Podľa Martiny Jamrichovej, hovorkyne O2, je úlohou operátora reagovať na tieto skutočnosti. Sila ľudského hlasu je neporovnateľne efektívnejšia než virtuálny kontakt. Pre udržiavanie trvalých a autentických vzťahov je telefonovanie bezkonkurenčne najlepšie a stále aj najviac využívané. Preto by telekomunikační operátori mali služby ponúkať tak, aby neobmedzovali ľudí vo volaniach komukoľvek, kedykoľvek, kdekoľvek zohľadňujúc ich rozmanitosť.

Súvisiace články

Aktuálne správy