Nálada v českej ekonomike sa v marci zhoršila

Súhrnný indikátor ekonomickej dôvery v Českej republike v marci klesol na 95,1 bodu z februárovej úrovne 95,5 bodu

Celková dôvera v českú ekonomiku sa v marci oproti februáru mierne zhoršila. Súhrnný indikátor ekonomickej dôvery klesol na 95,1 bodu z februárovej úrovne 95,5 bodu. Ukazovateľ dôvery podnikateľov oslabil na 92,9 bodu z februárových 93,4. bodu. Indikátor dôvery českých spotrebiteľov zostal v marci na februárovej úrovni 105,7 bodu. Informoval o tom v utorok na svojej internetovej stránke český štatistický úrad, ktorý tieto indexy zostavuje.

Nálada v českom priemyselnom sektore sa v marci zlepšila. Ukazovateľ dôvery v odvetví stúpol na 96,8 bodu z úrovne 95,2 bodu, na ktorej bol v predchádzajúcom mesiaci. Hodnotenie celkovej súčasnej ekonomickej situácie zo strany respondentov sa nezmenilo, ale mierne sa zlepšilo hodnotenie celkového dopytu. Index dôvery v stavebníctve zostal na februárovej úrovni 81,2 bodu. Hodnotenie súčasnej ekonomickej situácie stavebnými firmami sa zhoršilo. V porovnaní s februárom sa zhoršilo ja hodnotenie celkového dopytu po stavebných prácach, ale zlepšili sa očakávania na obdobie najbližších troch mesiacov.

Index dôvery v odvetví služieb oslabol na 89,9 bodu z februárovej hodnoty 92 bodov. Hodnotenie súčasnej ekonomickej situácie firmami v sektore služieb sa nezmenilo, ale zhoršilo sa ich hodnotenie dopytu. Nálada český spotrebiteľov sa nezmenila a index, ktorý odzrkadľuje ich dôveru, bol rovnako ako vo februári vo výške 105,7 bodu. Nezmenili sa obavy spotrebiteľov zo zhoršenia celkovej ekonomickej situácie ani obavy z nezamestnanosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy