Česká daň na bezplatné emisné povolenky odporuje právu EÚ

Na základe smernice EÚ mali členské štáty v rokoch 2008 až 2012 poskytnúť firmám bezplatne 90 % alokovaných povoleniek. Česká republika však na ne v roku 2011 uvalila daň vo výške 32 %, čo podľa Súdneho dvora EÚ odporuje európskej legislatíve

Česká daň na bezplatné emisné povolenky z rokov 2011 a 2012 je v rozpore s právom Európskej únie. Rozhodol o tom vo štvrtok Súdny dvor Európskej únie (ECJ). O zaujatie stanoviska požiadal ECJ český súd na základe sťažnosti spoločnosti Ško-Energo, ktoré napadla spornú daň. Na základe smernice EÚ o obchodovaní s povolenkami na emisie skleníkových plynov mali členské štáty v rokoch 2008 až 2012 poskytnúť firmám bezplatne 90 % povoleniek. V roku 2011 však Česká republika uvalila na povolenky daň vo výške 32 %. To je podľa súdu v rozpore s ustanovením, ktoré umožňovalo spoplatniť iba časť alokovaných povoleniek. V rokoch 2011 a 2011 daň štátnemu rozpočtu priniesla niekoľko miliárd českých korún, uviedla agentúra Reuters.

„Sporná daň, uvalená po pridelení povoleniek, je nezlučiteľná so smernicou v rozsahu, v ktorom nerešpektuje tento strop (10 %),“ konštatoval ECJ.

Najvyšší súdny tribunál EÚ neuzavrel konkrétnu kauzu, ale na žiadosť českého súdu poskytol výklad európskej legislatívy. Rozhodnutie v danom prípade je vecou príslušného súdu v Českej republike, uviedla agentúra Reuters.

Česká republika spornú daň zaviedla v snahe zmierniť náklady obnoviteľných zdrojov energií. Opatrenie zasiahlo veľký počet firiem v energeticky náročných odvetviach, vrátane producenta elektriny ČEZ alebo ropnej spoločnosti Unipetrol.

(1 EUR = 27,419 CZK)

Súvisiace články

Aktuálne správy