Brusel začal vyšetrovanie predaja energetickej divízie Alstomu firme GE

Európska komisia (EK) začala vyšetrovanie plánovaného predaja energetickej divízie francúzskej spoločnosti Alstom americkému koncernu General Electric (GE). Dôvodom sú obavy, že predaj povedie k zvýšeniu cien a obmedzí zákazníkom možnosti výberu. Informovala o tom agentúra DPA.
Na základe dohody uzatvorenej minulý rok GE prevezme energetickú divíziu Alstomu za viac než 12 miliárd eur. GE predložil svoju ponuku v apríli 2014. V júni ju vylepšil garanciami v oblasti pracovných miest a sľúbil vytvorenie centrály vo Francúzsku, ako aj vznik troch spoločných podnikov.
Podľa Európskej komisie ale akvizícia energetickej divízie odstráni z trhu jedného z troch kľúčových konkurentov GE v oblasti výroby turbín pre plynové elektrárne. „Obávame sa, že navrhovaná akvizícia nepovedie len k zvýšeniu cien, ale aj k menším možnostiam výberu pre zákazníkov a obmedzeniu inovácií v sektore,“ povedala komisárka EÚ pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová.
Takéto turbíny vyrábajú v súčasnosti len štyri spoločnosti. Okrem Alstomu a GE sú to aj nemecký Siemens a japonská firma Mitsubishi Hitachi Power Systems. Posledná sa navyše orientuje na neeurópske trhy. Európska komisia by mala konečné rozhodnutie oznámiť do 8. júla.

Súvisiace články

Aktuálne správy