Podpora dohody o voľnom obchode medzi EÚ a USA v Nemecku klesá

Podpora dohody o voľnom obchode medzi Európskou úniou a Spojenými štátmi zaznamenala v Nemecku v poslednom období výrazný pokles. Vyplýva to z dnes zverejnených výsledkov prieskumu nemeckého inštitútu Emnid. Informovala o tom agentúra DPA.
Podľa Emnidu iba 39 % opýtaných Nemcov je v súčasnosti ochotných označiť dohodu známu pod názvom Transatlantické obchodné a investičné partnerstvo (TTIP) ako „dobrú vec“. V rámci podobného prieskumu uskutočneného v októbri pre organizáciu na ochranu spotrebiteľov Foodwatch podporilo TTIP 48 % opýtaných.
Vyslovene proti vytvoreniu voľného obchodu medzi EÚ a USA sa vyslovilo v dnes zverejnenom prieskume 40 % Nemcov. Z pohľadu politickej orientácie opýtaných najvýraznejšie sa proti dohode stavajú voliči opozičných strán. Zo stúpencov ľavicovej strany Die Linke je proti až 81 % oslovených a čo sa týka Alternatívy pre Nemecko je to 57 %.
Z voličov vládnych strán sú dohode o niečo viac naklonení stúpenci sociálnych demokratov (51 %). Z voličov kresťanských demokratov by dohodu medzi EÚ a USA podporila menej než polovica, ako ukázal prieskum, len 48 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy