Odovzdávanie Oscarov: Mzdová nerovnosť sa dostáva do popredia záujmu

, CNBC Foto: SITA;YT

Tradičné pozlátko na 87. odovzdávaní v Hollywoode zatienili nečakané komplikácie, do pozornosti sa dostali platové rozdiely aj politika.

Medzi témami, ktoré rezonujú v spojitosti so slávnostným udeľovaním cien, má svoje miesto aj ďakovná reč najlepšej herečky vo vedľajšej úlohe. Patricia Arquette získala cenu za úlohu bojujúcej slobodnej matky vo filme Boyhood. Potom, čo sa po preberení ceny ocitla v centre pozornosti, vo svojej reči upozornila na rozdiely v mzdách u mužov a žien. "Každá žena, ktorá porodila daňovníka a občana tohto národa, bojovala za práva ostatných… je tu náš čas získať rovnakú mzdu a  rovnaké práva pre všetky ženy v Spojených štátoch amerických," vyhlásila počas ďakovnej reči. Herečky Meryl Streep a Jennifer Lopez okamžite vyvolali potlesk. Neskôr sa ukázalo, že práve Streep nahovorila Arquette povedať tieto slová verejne. To všetko bez akejkoľvek agresie, s láskou a nadšením, text prečítala z pokrčeného papiera a nakoniec jej dokonca vypadol aj mikrofón. Niet divu, že ju celý svet oslavuje na sociálnych sieťach.

"Zaplatila som viac peňazí mojej opatrovateľke a môjmu venčičovi psa ako čo som zarobila za 'Boyhood,' " vyhlásila Arquette. V duchu feminizmu tiež povedala, že si ťažkú hlavu s ceremoniálu nerobial. Šaty jej navrhla najlepšia kamarátka, a ráno, namiesto toho aby šla na manikúru, radšej zháňala dary pre svoju nadáciu.

Na konci roka 2014 sa prevalila aféra, kedy z e-mailovej komunikácie firmy Sony vyplynulo, že Jennifer Lawrence nedostala zaplatené rovnako ako jej mužskí kolegovia vo filme American Hustle. A to napriek tomu, že Lawrence získala Oscara za rolu vo Terapia láskou. Po hĺbkovej štúdii sa ukázalo, že takéto platové praktiky sú v Hollywoode bežné. Správa uverejnená v januári minulého roka v Journal of Management tvrdí, že príjmy ženských filmových hviezd začnú klesať po dovŕšení 34 roku života. Kým herečky najviac zarobia do dvadsiatky, platy mužských filmových hviezd neklesajú ani keď majú 51.

Časopis Forbes aktualizuje zoznam najlepšie platených hollywoodskych hviezd každý rok. V roku 2014 nájdeme v prvej desiatke len mužov. Na špičke je Robert Downey Jr. s celkovými príjmami vo výške 75 miliónov dolárov za rok, zatiaľ čo tento rok medzi ženami najviac zarobila Sandra Bullock, celkovo 51 miliónov dolárov.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy