Cenová hitparáda: Biele rožky boli v januári o pätinu drahšie než pred rokom

, Poštová banka Foto: SITA

Rožky boli v januári drahšie o 20 % a čokoláda o takmer 17 %. Naopak zemiaky o viac než 40 % lacnejšie.

V prvom mesiac tohto roka sa na čelo rebríčka „prepracovali“ klasické biele rožky, vystriedali mliečnu čokoládu, ktorá sa na prvej priečke držala niekoľko mesiacov. Čokoláda zaznamenala v januári medziročné zdraženie o takmer 17 %. Dvojciferný cenový rast ale nevykázala už žiadna zo sledovaných potravín, dokonca žiadna nezaznamenala ani rast vyšší ako 4,2 %.

Najvýraznejší medziročný pokles ceny, až o 43,9 %, bol opäť aj v januári zaznamenaný v prípade zemiakov. O zhruba štvrtinu lacnejšie ako v januári 2014 boli však aj jablká a kryštálový cukor. Lacnejšie ako pred rokom nás vyšlo celkovo až 20 sledovaných potravín vrátane viacerých výrobkov z mäsa. Ceny piatich položiek sa medziročne nezmenili.

Najvýraznejší medzimesačný nárast ceny, o vyše pätinu, sa v januári týkal margarínu. Za ním nasledovalo sladené mlieko s cenovým rastom o 12 %. Naopak, jedlý olej oproti decembru minulého roka zlacnel zhruba o 4 % a viac než dve percentá si odpísali aj kryštálový cukor a šunková saláma.

„Cenovú hitparádu“ pripravuje analytický tím Poštovej banky na základe cien 36 potravín a 2 alkoholických nápojov, ktoré Štatistický úrad SR zverejňuje v databáze Slovstat. Váha databázou zverejnených potravín sa na celkovej váhe potravín v spotrebnom koši (143 položiek) podieľa viac ako 40 percentami.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy