Posledné kolo v ringu: Grécko sľubuje vymáhanie daňových dlhov, boj proti pašovaniu a zdanenie bohatých

, ČTK;TASR Foto: SITA

Ministri financií krajín eurozóny v piatok dosiahli dohodu o štvormesačnom predĺžení programu úverovej pomoci zadlženému Grécku. Jeho pôsobnosť by mala vypršať už 28. februára. Výmenou za peňažnú podporu musia Atény už dnes predstaviť zoznam reformných opatrení. Medzinárodní veritelia ich následne posúdia a rozhodnú, či sú ponúkané kroky dostatočné.

Na prvý pohľad sa tak zdá, že predovšetkým eurozóna dosiahla svoje. Grécko musí naďalej plniť reformné kroky a menová oblasť nebude destabilizovaná jeho vystúpením. Avšak problémy pretrvávajú. Tým hlavným je skutočnosť, že ľavicová Syriza ovládla parlamentné voľby s jasným programom na vymanenie sa z područia rozpočtových nárokov veriteľov. Nástrojom má byť opustenie úsporných opatrení, ktoré podľa gréckych predstaviteľov zväzuje hospodársky rast.

Syriza sa tak dostáva do rozkolu medzi svojimi volebnými sľubmi a krokmi, ktoré musí urobiť v snahe zabezpečiť si potrebné financie. Aj preto je pochopiteľná rétorika samotnej gréckej ľavicovej vlády, ktorá interpretovala piatkovú dohodu s eurozónou o štvormesačnom predĺžení programu úverovej pomoci ako koniec úsporných opatrení. Ide o snahu odvrátiť pozornosť od prostého faktu – "svoju predvolebnú rétoriku sme prvýkrát porušili". Podľa radikálneho ľavicového krídla Syriza vláda dokonca svojimi avizovanými ústupkami zrádza predvolebné sľuby o ukončení úspornej politiky a revízii štrukturálnych reforiem. Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble celú situáciu komentoval slovami, že grécka vláda zažije teraz ťažké chvíle pri vysvetľovaní dosiahnutej dohody svojim voličom. Zároveň Grécko varoval, že ak úspešne nedokončí svoj program, ďalších peňazí sa nedočká.

Aj preto sa pozornosť sústreďuje na dnešné, pravdepodobne posledné kolo v gréckom boxerskom ringu. Do neho sa grécka vláda postaví so zoznamom reforiem, na ktorých bude počas nasledujúcich štyroch mesiacov pracovať. Podľa dostupných zdrojov by návrh mal cieliť predovšetkým na boj proti daňovým únikom a korupcii a na celkové zefektívnenie štátnej správy. Ak veritelia posúdia program ako dostatočný, mali by ministri financií eurozóny potvrdiť piatkovú dohodu o predĺžení pomoci zadlženej krajine. V opačnom prípade by sa pravdepodobne rozbehla ostrá debata a dohoda z konca minulého týždňa by v najhoršom scenári mohla zostať nenaplnená.

Dnešný deň tak môže priniesť definitívne rozuzlenie. Piatková dohoda vo svojom dôsledku síce odstraňuje bezprostredné riziko, že Grécku budúci mesiac dôjdu peniaze, bez dnešného potvrdenia platnosti je však bezcenná. Atény musia predložiť dostatočne reformné návrhy, aby ministri financií eurozóny dali úverovej pomoci zelenú. V opačnom prípade sa piatková krehká dohoda môže zosypať ako domček z kariet.

Nemecký Bild dnes s odvolaním sa na informácie z kruhov gréckej vlády priniesol správu, že v liste, ktorý majú Atény zaslať veriteľom, sa počíta s tým, že nové reformy prinesú 7 miliárd eur. Grécka vláda chce napríklad zastaviť pašovanie benzínu, čo by do štátnej pokladne malo priniesť 1,5 miliardy eur. Boj proti pašovaniu cigariet by mal priniesť 800 miliónov eur. Ďalších 2,5 miliardy eur chcú Atény získať zo zdanenia bohatých Grékov a oligarchov a rovnako 2,5 miliardy eur z vymáhania daňových dlhov občanov a firiem.

Súvisiace články

Aktuálne správy