Ministri financií a guvernéri bánk G20 sa stretnú v Istanbule

Ministri financií a guvernéri centrálnych bánk skupiny 20 (G20) budú mať nasledujúci týždeň na svojom rokovaní ťažkú úlohu prijať opatrenia na rast globálnej ekonomiky. Informuje o tom agentúra Reuters. Rokovanie sa uskutoční v Istanbule v pondelok a utorok (9.-10.2.)
Objavujú sa pochybnosti o tom, či Spojené štáty dokážu udržať globálnu ekonomiku v raste, keď vo väčšine regiónov sveta dochádza k oslabovaniu tempa konjunktúry.
Globálna ekonomika má ťažkostí viac ako dosť. Grécko znovu vrhá tieň na Európu. Problémovými sa stali aj lacná ropa, ktorá vyvoláva chaos v odhadoch vývoja inflácie a ekonomického vzostupu. Pre rastúce trhy je hrozbou silnejúci americký dolár. Eurozóna čelí nízkemu rastu a hrozbe deflácie. Rokovanie v Istanbule sa bude konať naozaj v kritickom čase pre svetové hospodárstvo.
Hlavnými geopolitickými problémami súčasnosti sú konflikt na Ukrajine, vývoj v Iraku a Sýrii.
Šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová v blogu zverejnenom v piatok (6.2.) uviedla, že ak sa nepodniknú rozhodné opatrenia, globálny ekonomický supertanker bude ďalej smerovať do plytčiny podpriemerného rastu a chabého vytvárania pracovných miest.
Turecký vicepremiér Ali Babacan, ktorý šéfuje rezortu hospodárstva, povedal, že riešenie pomalého globálneho rastu a rozšírenie priestoru pre štáty s nízkym národným dôchodkom budú prioritami tureckého predsedníctva G20.
Americký minister financií Jack Lew minulý týždeň povedal, že Spojené štáty nemôžu byť „jediným motorom rastu“. Nemenovaný americký vysoký predstaviteľ uviedol, že posolstvo Washingtonu stretnutiu v Istanbule bude opakovanie: „Európa nerobí dosť“ pre rast.
Skupinu G20 tvoria najvyspelejšie a najsilnejšie priemyselné štáty sveta a silno rastúce, ľudnaté rozvojové krajiny.

Súvisiace články

Aktuálne správy