Výrobca nákladných áut Volvo sa v 4. kvartáli prepadol do straty

Švédsky výrobca nákladných áut Volvo sa v 4. kvartáli 2014 prepadol do straty. Dôvodom je kombinácia viacerých negatívnych faktorov, ako bol pokles predaja stavebných strojov, a tiež vyčlenenie peňazí na úverové straty v Číne a prípadnú pokutu od Európskej komisie (EK) za cenový kartel. Informovala o tom agentúra Bloomberg.
Druhý najväčší výrobca nákladných áut na svete uviedol, že za 4. štvrťrok 2014 vykázal prevádzkovú stratu 2,26 miliardy švédskych korún (239,71 milióna eur), zatiaľ čo v rovnakom období predchádzajúceho roka 2013 ešte hospodáril so ziskom 996 miliónov SEK.
Analytici pritom očakávali, že automobilka dosiahne aj v posledných troch mesiacoch 2014 zisk.
Tržby spoločnosti pritom vzrástli medziročne o 1,1 % na 77,5 miliardy SEK.
Globálne dodávky stavebných strojov z produkcie firmy Volvo však v 4. kvartáli medziročne klesli o 30 %, pričom v Ázii sa prepadli až o 44 %. Zisk spoločnosti v posledných troch mesiacoch vlaňajška znížili aj náklady na reštrukturalizáciu vo výške 830 miliónov SEK a tiež vyčlenenie 660 miliónov SEK na straty z úverov v Číne a ďalších 3,79 milióna SEK na prípadnú pokutu, ktorá automobilke hrozí od EK za kartelovú dohodu o cenách.

Súvisiace články

Aktuálne správy