Počet žiadostí o podporu v USA klesol takmer na 15-ročné minimum

Počet Američanov, ktorí prvýkrát požiadali o podporu v nezamestnanosti, klesol minulý týždeň o viac než 40.000 na najnižšiu úroveň za takmer 15 rokov. To síce naznačuje pokračovanie dobrej situácie na pracovnom trhu, no pod prudký pokles sa do veľkej miery podpísal skrátený pracovný týždeň. Informovali o tom agentúry AP a Bloomberg.
Americké ministerstvo práce dnes oznámilo, že počet prvých žiadostí o podporu v nezamestnanosti klesol v týždni končiacom sa 24. januára o 43.000 na sezónne upravených 265.000. To je najnižšia úroveň od apríla 2000. Zároveň to znamená najvýraznejší pokles za posledné dva roky.
Výsledok je podstatne lepší než očakávali analytici. Tí predpokladali pokles žiadostí na 300.000. Štvortýždňový priemer žiadostí, ktorý je presnejším ukazovateľom, keďže nepodlieha takým výkyvom ako týždňové údaje, zaznamenal pokles o 8250 na 298.500.
Výsledky podľa ekonómov do veľkej miery ovplyvnil skrátený pracovný týždeň, a to pre sviatok Dňa Martina Luthera Kinga. Tým sa aj spomalilo spracovávanie niektorých žiadostí. Je tak možné, že na budúci týždeň počet žiadostí o podporu vzrastie.

Súvisiace články

Aktuálne správy