Manažéri firiem revidujú svoje vyhliadky globálneho rastu

Podľa prieskumu spoločnosti PwC očakáva zrýchlenie globálneho rastu v tomto roku 37 % riaditeľov firiem. V minulom roku rovnako odpovedalo 44 % opýtaných.

Presvedčenie manažérov o zrýchľovaní tohtoročného rastu globálnej ekonomiky slabne. Potvrdzujú to dáta z prieskumu poradenskej spoločnosti PwC, ktorý sa realizoval v poslednom štvrťroku 2014 a zúčastnilo sa ho vyše 1 300 výkonných riaditeľov podnikov zo 77 krajín sveta. Podľa výsledkov počíta s vyšším rastom ekonomiky sveta v tomto roku 37 % oslovených generálnych riaditeľov spoločností. V minulom roku pritom ešte zrýchľovanie očakávalo 44 % z nich. Pokles dynamiky globálneho rastu predpovedá 17 % respondentov oproti vlaňajším 7 % a zvyšných 44 % očakáva, že sa ekonomické podmienky nezmenia.

 

Názory šéfov dopytovaných spoločností však závisia do značnej miery aj od toho, v ktorom regióne pôsobia. Šéfovia firiem v Ázijsko-tichomorskom regióne sú podľa PwC v pohľade na globálnu ekonomiku najoptimistickejší a až 45 % očakáva zlepšenie. Nasleduje Stredný východ so 44 % a Severná Amerika s 37 %. Na druhej strane z tohto pohľadu najhoršie vnímanie globálnej ekonomiky je práve v našom regióne strednej a východnej Európy, kde zlepšenie hospodárskeho rastu očakáva iba 16 % riaditeľov firiem. Zároveň platí, že v rozvíjajúcich krajinách ako India, Čína či Mexiko sú riaditelia v pohľade na ekonomiku optimistickejší ako v rozvinutých štátoch ako USA či Nemecko.

Napriek celkovému zhoršujúcemu sa výhľadu globálnej ekonomiky však zostávajú vedúci pracovníci spoločností optimistickí vo vyhliadkach svojich firiem. Až 39 % riaditeľov totiž v prieskume PwC uviedlo, že sú „veľmi presvedčení“ o raste tržieb v nasledujúcich 12 mesiacoch. To je rovnaký výsledok ako v roku 2014 a o niečo lepší ako v roku 2013.

Súvisiace články

Aktuálne správy