Nízke ceny ropy zredukujú nadbytok suroviny na trhu a trh sa vybalansuje

Nízke ceny ropy časom zredukujú nadbytok komodity na trhu, a tým umožnia jeho vybalansovanie. Povedal to šéf Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) Abdulláh al-Badrí počas Svetového ekonomického fóra (SEF) vo švajčiarskom Davose. Zároveň dodal, že z trhu by sa najskôr mali stiahnuť producenti s vysokými nákladmi. Informovala o tom agentúra DPA.
„Cena ropy sa časom zvýši,“ dodal šéf OPEC, čím naznačil, že ropný kartel vôbec nemá v pláne znížiť produkciu s cieľom podporiť ceny ropy.
Ceny komodity klesli už pod 50 USD (43,13 eura) za barel (159 litrov), pričom ešte v júni minulého roka dosahovali 115 USD/barel. Dôvodom je najmä prudké zvýšenie produkcie v Spojených štátoch, kde ťažia ropu najmä z bridlicových ložísk. Táto produkcia je pritom omnoho nákladnejšia než ťažba z konvenčných ložísk na Blízkom východe a pri veľmi nízkych cenách sa neopláca.
Al-Badrí práve v tejto súvislosti odmietol výzvy voči kartelu, aby ten svoju produkciu znížil. „To nedáva logiku,“ povedal na margo nátlaku viacerých krajín na OPEC. Ako dodal, z trhu by sa mali stiahnuť najskôr producenti s vysokými nákladmi, nie štáty OPEC, ktorých ťažba je podstatne efektívnejšia.
Na zníženie produkcie vyzývajú pritom aj niektoré štáty OPEC, ide však o krajiny, ktoré sú silne závislé od príjmov z ropy. Medzi ne patria napríklad Irán či Venezuela. Naopak, bohaté krajiny kartelu sú schopné nízke ceny zvládať aj počas niekoľkých rokov.
Podľa šéfa OPEC by zníženie produkcie zo strany kartelu ani nemalo žiaduci efekt. „Ak by sme znížili produkciu teraz, budeme musieť znižovať aj v marci a júni,“ dodal s tým, že krajiny mimo OPEC budú produkciu zvyšovať a členovia kartelu budú prichádzať o svoj podiel na trhu.

Súvisiace články

Aktuálne správy