ECB navrhne kvantitatívne uvoľňovanie v objeme 50 miliárd eur mesačne, potrvá do konca roka 2016

, FT Foto: SITA

Z dokumentu, ktorý koluje medzi členmi Menového výboru Európskej centrálnej banky, vyplýva, že by ECB mohla na svojom štvrtkovom zasadnutí prísť s programom kvantitatívneho uvoľňovania v objeme 50 miliárd eur mesačne do konca roka 2016. Správu priniesol denník The Wall Street Journals odvolaním sa na dva nemenované zdroje oboznámené s rokovaním.

Nákupy by sa mali sústrediť na štátne dlhopisy a mali by sa začať najskôr v marci. Hovorca Európskej centrálnej banky odmietol správu komentovať. Návrh zatiaľ len koluje medzi členmi výboru, hlasovať sa o ňom ešte len bude vo štvrtok. Euro najskôr reagovalo prudkým pádom, potom obrátilo a letí hore. Akcie reagovali prudkým posilnením, postupne však zisky opäť strácajú.

Ak by sa táto správa potvrdila, znamenalo by to nižšie odkupy ako predpokladá návrh, cez bilión eur, čo je viac ako 550-600 miliárd odhadovaných analytikmi. Návrh rovnako hovorí o nákupoch počas dvoch rokov.

Centrálna banka formálne predloží návrh Rade guvernérov, tí sa budú schádzať už dnes večer, hlasovanie o QE prebehne vo štvrtok. Objavila sa aj opozičná myšlienka, aby 19 národných centrálnych bánk eurozóny nieslo riziká za nákup svojich vládnych dlhopisov. Rozhodnutie musí prísť o tom, či sa politici rozlúčia tradične nastavenými podmienkami pre odkup dlhopisov a stanovia nové, ako zdieľať riziko medzi centrálnymi bankami. Niekoľko guvernérov národných centrálnych bánk už vyjadrilo svoje námietky. Mario Draghi, prezident ECB, oznámi podrobnosti o balíku na tlačovej konferencii, ktorá je naplánované na štvrtkové popoludnie.  

Úradník z talianskeho ministerstva financií povedal, že v Ríme rastú "obavy" o prevzatí zodpovednosti za svoje vlastné nákupy dlhopisov. "Ak bude QE realizované pomocou fragmentácie, nebude to efektívne, a nebude to v súlade s ozajstným zjednotením Európy," povedal taliansky úradník s tým, že veľkosť programu QE by bola menej dôležitá ako jej štruktúra. Írsky minister financií Michael Noonan vyjadril podobné obavy.

Bank of Italy situáciu odmietlo komentovať. Ale Ignazio Visco, jej guvernér, už pred časom uviedol, že proti úsiliu na potlačenie rozdelenia rizika. "Chceme sa pokúsiť zachovať postupy, ktoré používajú všetky naše menové intervenčné politiky. Riziko by malo byť zdieľané cez eurosystém ako celok," povedal Visco pre nemecký denník Welt am Sonntag.

Tak ako Nemecko, aj Holandsko tlačí na limity pre zdieľanie prípadných strát realizovaných v programe kvantitatívneho uvoľňovania. Prezident Bundesbanky Jens Weidmann povedal, že QE by "viedlo k prerozdeleniu rizík medzi daňovníkov členských krajín," ak by sa nakupovali dlhopisy iné, než s hodnotením AAA. Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa tiež tento týždeň vyjadrila, že menová politika by nemala brániť krajinám v potrebných hospodárskych reformách.

ECB sa očakáva, že nákup celého štátneho dlhu bude s investičným stupňom ratingu BBB alebo lepším. Krajiny s prašivými dlhopismi by boli hodnotené len v prípade, že boli súčasťou programu reforiem. Podmienky budú pravdepodobne nastavená tak, že sa Grécko nebude môcť zúčastniť nákupov ihneď.

Súvisiace články

Aktuálne správy