Francúzsko bude dbať na rozpočtové ciele napriek mimoriadnym výdavkom

Francúzsko bude napriek mimoriadnym výdavkom na bezpečnostné opatrenia dbať aj na svoje záväzky v otázke verejných financií. Vyhlásil to dnes premiér Manuel Valls, ktorého cituje agentúra Reuters.
Vláda v Paríži totiž oznámila, že investuje 400 miliónov eur do posilnenia bezpečnosti a prijme nových ľudí na boj proti terorizmu po nedávnych útokoch, pri ktorých zahynulo 17 ľudí. Kabinet má v pláne rozšíriť rady protiteroristických oddielov o 2600 ľudí a vybaviť políciu silnejšími zbraňami.
Zvýšené výdavky chce Valls kompenzovať škrtmi iných verejných výdavkov, nespresnil však, ktorých oblastí sa budú týkať.
Francúzsku sa nedarí znížiť rozpočet na povolenú úroveň 3 % hrubého domáceho produktu (HDP) a hrozí mu pokuta a disciplinárne konanie. Európska komisia zatiaľ odložila do marca 2015 rozhodnutie o ďalšom postupe voči Francúzsku aj Taliansku, ktoré tiež nedodržiava Pakt stability a rastu. No ak neprijme dodatočné opatrenia na konsolidáciu svojich financií, hrozí mu trest.
Paríž už pritom v predchádzajúcich rokoch neplnil rozpočtové ciele a musel požiadať komisiu o predĺženie termínu. Sľuboval za to reformy, ale ukazuje sa, že neboli dostatočné na to, aby dosiahol, čo sľúbil.

Súvisiace články

Aktuálne správy