Banku ZUNO chce získať slovenský finančník Krúpa

, ČTK;iDnes Foto: SITA

O kúpu on-line banky Zuno, ktorú ponúkla na predaj rakúska skupina Raiffeisen Bank International, vyslovil záujem slovenských finančník Pavol Krúpa. Podanie ponuky zvažuje tiež najväčší bankový ústav na Slovensku, Slovenská sporiteľňa.

"Áno, máme záujem o Zuno," citovali Hospodárske noviny Krúpu, ktorý ovláda finančnú spoločnosť Arca Capital. O ovládnutie banky Zuno sa možno pokúsi aj Slovenská sporiteľňa, ktorá patrí do skupiny rakúskej Erste Bank. "Slovenská sporiteľňa zváži možnosť predloženia ponuky," uviedol hovorca banky Štefan Frimmer.

Záujemcovia o banku môžu podať nezáväzné ponuky do polovice februára, potom dostanú vybraní uchádzači možnosť vykonať hĺbkovú previerku. Raiffeisen Bank odoslala podľa HN takzvanú iniciačnú ponuku aj doterajším konkurentom. Banka ZUNO získala licenciu v Rakúsku, takže prevzatie bude schvaľovať tamojšia centrálna banka, nie Slovenská národná banka.

Predaj Zuno je podľa šéfa českej pobočky pre klientov skvelá správa. Kľúčom k úspechu mala byť expanzia do Poľska a Maďarska, tá však zlyhala a materská Raiffeisen stratovú banku predáva. "Zuno je stále vo fáze start-upu," hovorí šéf Peter Lakata pre iDnes. To znamená nízkonákladový model, ktorého efektívnosť je ťažké dosiahnuť v krátkodobom horizonte len na dvoch trhoch. Nízky podiel úverov a pôžičiek ale odmieta. „Celková suma požičaných peňazí je 1,3 miliardy českých korún, 67 percent úverov bolo poskytnutých na Slovensku.“

Nový majiteľ by podľa Lakatu pomohol banke ďalej rásť, pretože online koncept predstavuje budúcnosť bankovníctva. „Zuno funguje normálne ďalej, vôbec nič sa nemení. Peniaze klientov sú samozrejme v bezpečí, pre klientov sa tým nemení vôbec nič. Všetky služby, kampane, aktivity a projekty Zuno pokračujú. Predaj banky inému majiteľovi, čo je potrebné vnímať ako veľmi pozitívnu správu, sa ich nijako nedotkne,“ vyhlásl Lakata pre iDnes.

Banka ZUNO začala pôsobiť na Slovensku v roku 2010, dnes tu má okolo 140 tisíc zákazníkov, a nasledujúci rok v Česku, kde zatiaľ získala asi 90 tisíc klientov. Patrí medzi prvé on-line banky pôsobiace v regióne strednej a východnej Európy, klasické pobočky nemá.

Český denník Hospodárske noviny v utorok napísali, že Zuno má vysoké straty a malý objem poskytnutých úverov.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy