Začína Davos: Globálne neistoty sa dostali pred ekonomické záujmy

, Reuters;iHNed Foto: SITA

Počas nasledujúcich štyroch dní debát, keď sa špička svetového biznisu už po 45. krát stretne v švajčiarskych alpách, sa bude Európska centrálna banka rozhodovať o spustení kvantitatívneho uvoľňovania, Gréci pristúpia k volebným urnám a Spojené štáty predstavujú jediný významný svetlý bod vo svetovej ekonomike

Na Svetovom ekonomickom fóre vo švajčiarskom Davosa bude až do soboty diskutovať 2500 účastníkov, ako posilniť spoluprácu medzi vládami a súkromným sektorom v záujme "lepšieho sveta". Podľa zakladateľ fóra, nemeckého ekonóma Klausa Schwaba sa tohtoročné zasadnutiezameria na "nové globálne výzvy". Kto mohol pred rokom tušiť, že cena barelu ropy spadne pod 50 dolárov, Rusko pohltí ukrajinský Krym a na politickej mape sa objaví Islamský štát? Americký ekonóm Nouriel Roubini, prezývaný ako "Dr. Skaza" dokázal predpovedať krízu, ktorá na americkom trhu s hypotékami vypukla v roku 2007, a včas varoval tiež pred následnou globálnou krízou. Pred troma rokmi v Davose vyhlásil, že Grécko do roka opustí menovú úniu. To sa nenaplnilo ale možné vystúpenie Grécka z eurozóny sa dnes znovu vracia do davoských kuloárov.

Celosvetový prieskum viac ako 1300 generálnych riaditeľov, ktorý prebehol v predvečer výročného zasadnutia World Economic Forum, predpovedá väčšie obavy o globálny ekonomický výhľad ako tomu bolo pred rokom. Európu prenasleduje deflácia a ceny komodít sa prepadajú, zatiaľ čo USA dolár stúpa. Medzinárodný konfliktu by mohol byť v súčasnosti najväčšou hrozbou pre krajiny aj firmy. Väčšou než ekonomické záujmy. To je ale diskutabilné.

Medzi headlinerov tohoročného Davosu patrí čínsky premiér Li Kche-čchiang, Nemecká kancelárka Angela Merkelová a guvernér Bank of Japan Haruhiko Kuroda. Mario Draghi je samozrejme ospravedlnený z pochopiteľných dôvodov, ale guvernéri centrálnych bánk Brazílie, Mexika, Veľkej Británie, Japonska, Kanady, Švajčiarska, Talianska a Francúzska sa zúčastnia rovnako ako aj šéfka Medzinárodného menového fondu Christine Lagardeová. Prednášať bude aj taliansky premiér Matteo Renzi, turecký premiér Davutoglu aj ukrajinský prezident Petro Porošenko, ktorý však svoju návštevu skráti kvôli eskalácii bojov na východnej Ukrajine. Niektoré z vojenských jednotiek ukrajinskej armády musia čeliť útokom oficiálnej ruskej armády na  východe Ukrajiny. Toto oznámenie je jedným z najodvážnejších tvrdení, podľa Kyjeva ide o priamu vojenskú účasť v konflikte medzi proruskými separatistami a vládnymi silami.

Vo svojom prejave o stave Únie rečnil včera Barack Obama. Sľúbil zvýšiť dane bohatým a povedal republikánom, že by vetoval legislatívu, ktorá by vrátila späť jeho zdravotnícku reformu a uvoľnenie imigračnej politiky. Ani zvýšenie sankcií proti Iránu, zatiaľ čo prebiehajú rokovania s Teheránom ohľadom jeho jadrového programu, neplánuje. Ale v ostatných kľúčových oblastiach, v neposlednom rade ohľadom Európy, sa Obama bude snažiť nájsť spoločnú reč so svojimi oponentmi. Vyzval Kongres, aby mu dal právomoc rokovať o voľnom obchode. Ak by dostal toto poverenie, zrýchlilo by to proces prijatia dohody a na rade by bola EÚ. Ak by poverenie nedostal, rokovania môžu ostať ležať ladom.

Výkonná rada Európskej centrálnej banky sa včera stretla, aby dohodla podrobnosti kvantitatívneho uvoľňovania. Ako bude plán vyzerať, v akom rozsahu, usporiadaní, kedy sa spustí a pod. Aj naďalej je tu veľký priestor pre diskusiu na politickom stretnutí Rady guvernérov, po ktorom bude konečné rozhodnutie oznámené už zajtra.

Bank of Japan zrazila predpoveď inflácie na ďalší fiškálny rok a predstavila systém úverovania, ktorý by mal inflácii pomôcť pri súčasnom prepade cien ropy. Odrazí sa to v podobe rozšírenia už aj tak masívneho programu QE.

Francúzsko socialistická vláda predstaví nové bezpečnostné opatrenia. Popularita prezidenta Françoisa Hollandeho je po parížskych útokoch, kde zabili 17 ľudí, na bode mrazu. Teraz má šancu preukázať, že štát dokáže byť dostatočne tvrdý pokiaľ ide o bezpečnosť. Pomohlo by mu to zastaviť odliv voličov, ktorí sa rozhodujú napríklad pre krajne pravicový Národný front.

Z posledného zasadnutia Bank of England vyplýva, že najnovšie údaje o britskej nezamestnanosti a priemernom zárobku sú pozitívne. V porovnaní s infláciou konečne príjmy rastú v reálnych hodnotách, je to prvýkrát od volieb v roku 2010.

Klaus Schwab
Svetové ekonomické fórum vzniklo v roku 1971 v Ženeve ako nezisková nadácia. Na jeho zasadnutiach bolo spočiatku 500 účastníkov zhruba z tridsiatky krajín. Dnes je z neho vysoko prestížne, veľmi nákladné a v posledných rokoch prísne strážené podujatie. Odporcovia globalizácie ale tvrdia, že z davoských zasadnutí, z ktorých majú vzísť návrhy na zlepšenie svetového hospodárstva, vrátane životného prostredia, aj na posilnenie medzinárodnopolitickej stability, sa stala snobská oslava bohatstva a voľného trhu. Klaus Schwab, predseda fóra, niečo také odmieta.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy