Daimler po posilnení franku znižuje ceny svojich vozidiel vo Švajčiarsku

Nemecká automobilka Daimler znižuje ceny svojich vozidiel vo Švajčiarsku. Je to reakcia na rozhodnutie švajčiarskej centrálnej banky, ktorá minulý týždeň nečakane zrušila limit na kurz franku voči euru. Informovala o tom agentúra Bloomberg.
Daimler sa preto rozhodol ponúknuť „valutovú zľavu“ vo výške 18 % na katalógové ceny modelov Mercedes-Benz a Smart vo Švajčiarsku.
Švajčiarska národná banka (ŠNB) pritom viac než tri roky udržiavala kurz franku na úrovni 1,20 CHF/EUR. Po zrušení limitu však vyletel frank strmo nahor, a to nielen oproti euru, ale aj iným menám. Dnes dopoludnia sa kurz franku a eura pohyboval okolo úrovne 1,01 CHF/EUR.
Posilnenie franku síce znižuje náklady na dovoz do Švajčiarska, ale zároveň zdražuje švajčiarsky export, pripomína Bloomberg.
Cestovná kancelária Kuoni Reisen Holding so sídlom v Zürichu po zhodnotení franku v pondelok 19. januára znížila ceny pobytov v Stredomorí o 15 %.
Na druhej strane, výrobcovia švajčiarskych hodiniek čelia opačnému problému. Firma Rolex Group oznámila, že zvyšuje ceny v Japonsku, keďže frak posilnil oproti japonskému jenu o 17 %. A o podobnom kroku uvažuje aj konkurenčná hodinárska firma Patek Philippe.

Súvisiace články

Aktuálne správy