Opatrenia prijaté pri dostavbe Mochoviec priniesli efekt

Spoločnosť Slovenské elektrárne dosiahla významný pokrok v napredovaní pri dostavbe tretieho a štvrtého bloku jadrovej elektrárne (JE) v Mochovciach. Po skončení dnešného kontrolného dňa, na ktorom sa zúčastnil aj minister hospodárstva SR Pavol Pavlis to skonštatoval generálny riaditeľ Slovenských elektrární Luca D’Agnese.
Ako pripomenul, dokončenosť prác na treťom bloku JE bola ku koncu minulého roka viac ako 81 percent a v súčasnosti sa pohybuje na úrovni vyše 82 percent. „Pokročil aj proces povoľovania, bola pripravená predbežná bezpečnostná správa. Postupuje aj stavebná pripravenosť, takže 90 percent miestností je dokončených tak, aby sme v polovici roka 2015 mohli postúpiť k technologickej montáži a boli sme pripravení na montáž vnútorných častí reaktora,“ uviedol D’Agnese. Podľa dohodnutého harmonogramu má byť dostavba tretieho bloku JE dokončená v novembri 2016 a štvrtého bloku elektrárne o rok neskôr.
Pokrok na dostavbe JE Mochovce ocenil aj minister hospodárstva. „Bolo prijatých 14 opatrení. Skonštatovali sme, že boli zrealizované a som rád, že priniesli efekt. Pred dvomi mesiacmi, keď som navštívil elektráreň Mochovce, som konštatoval, že Talianom budeme dýchať na krk. Dnes môžem konštatovať, že toto dýchanie na krk spôsobilo, že sa naši talianski partneri zahriali. My teraz potrebujeme, aby sa ešte aj spotili, pretože tie rezervy v termínoch máme naozaj veľmi veľké,“ skonštatoval po kontrolnom dni Pavlis.
Podľa jeho slov je posun na stavebných prácach viditeľný a proces dostavby nabral na otáčkach. Napriek tomu si však myslí, že v postupe prác sú ešte stále veľké rezervy. „Musíme pokračovať ďalej. Možno bude potrebné efektívnejšie využívať pracovný čas, víkendy, aby sme dohnali časový sklz. Dohodli sme sa, že kontrolné dni na úrovni ministra a generálneho riaditeľa Slovenských elektrární budú raz za kvartál a každý mesiac bude zasadať riadiaca komisia vedená štátnym tajomníkom. Verím, že tieto opatrenia prinesú efekt,“ povedal Pavlis.
Štát, ako 34-percentný vlastník, bude podľa jeho slov aj naďalej vyžadovať dodržiavanie prijatých opatrení. „Trvali sme napríklad na tom, aby sa do dostavby viac zapojili slovenskí odborníci. To pomohlo celému procesu, pretože naši odborníci majú väčšie skúsenosti s výstavbou jadrových zariadení ako Taliani. Dnes sa ukázalo, že to má efekt,“ skonštatoval Pavlis.
K predaju 66-percentného podielu Enelu v Slovenských elektrárňach sa minister vyjadrovať nechcel. Podľa jeho slov je to vecou Enelu a prioritou Slovenska zostáva dostavba Mochoviec. „Vieme, že spoločnosť Enel prijala štyri ponuky. Pokiaľ ide o možnosť, že by sme podiel Enelu kúpili, my nehovoríme ani áno, ani nie. Proces dostavby komplikuje, samozrejme, predaj, ale my sme povedali, že nebudeme súčinní pri predaji, ale budeme súčinní pri dostavbe Mochoviec. Každý nový akcionár, ktorý by chcel vstúpiť do spoločnosti Slovenské elektrárne, musí mať korektné vzťahy so štátom ako 34-percentným akcionárom. Pre nás je teraz prioritná dostavba Mochoviec a nie predaj podielu Enelu. V tejto fáze sa preto k predaju nebudeme vyjadrovať,“ dodal Pavlis.

Súvisiace články

Aktuálne správy